Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/9/2009

Regnbågsmat - färgrik mat som håller dig ung och frisk

Regnbågsmat gör det enkelt att få i oss optimalt med näring. Genom att tänka i färger när vi väljer grönsaker, bär och frukt så får vi i oss massor av nyttiga fytokemikalier. Genom att äta olikfärgade grönsaker, frukt och bär, så kallad regnbågsmat, kan vi hålla oss friska och skjuta fram både åldrande och sjukdomar.
 
Regnbågsmat - färgrik mat som håller dig ung och frisk
Troligen äter du redan lite färgrikt utan att tänka på det. Våra vanliga Svensson-grönsaker, tomat, gurka och morot, är faktiskt inte så tokiga. Om du lägger till gul paprika, banan och rödlök så har du fått med alla färger i regnbågsmaten.
 
Vitaminer kan försvinna vid ljus och upphettning av maten men dom nyttiga flavonoiderna försvinner inte. Upphettning kan tvärtom förbättra upptaget hos vissa grönsaker med upp till 50 procent. Så länge färgen finns kvar så finns också flavonoidernas goda egenskaper kvar. Ju starkare färg ett livsmedel har desto mer av den nyttiga substansen innehåller det.
 
Flavonoider motverkar sjukdomar och åldrande
Flavonoider är ett samlingsnamn för många olika komponenter och färgämnen i grönsaker, frukt och bär. Man tror att det finns mer än 20.000 olika flavonoider, varav cirka 4.000 har undersökts närmare.
 
Flavonoider är kraftfulla antioxidanter som kan skydda oss mot åldrande och sjukdomar. Antioxidanter kan stoppa dom fria radikalerna från att orsaka cellskador i våra kroppar. Exempel på antioxidanter är vitaminer, mineraler, enzymer och flavonoider. Vi kan också bilda antioxidanter själva i kroppen.
 
Det är viktigt att få i sig olika sorters antioxidanter och därför är regnbågsmat ett bra begrepp. Genom att äta färgrik regnbågsmat får du i dig mängder av flavonoider.
 
Regnbågsmatens hälsofördelar:
 • ger koncentrerad näring
 • skyddar kroppen mot stress
 • förebygger cancer
 • stärker immunförsvaret
 • förebygger ögonsjukdomar
 • förebygger hjärt- och kärlsjukdom
 • förebygger inflammatoriska processer i kroppen
 • optimerar cellfunktionerna
 • stabiliserar blodsockret
 • ger frisk hud
 • skyddar hjärnan
 • neutraliserar tungmetaller
 • ökar blodcirkulationen
   
  Regnbågsmatens färgskala
  Genom att variera både livsmedel och färg kan du snabbt optimera din hälsa. Se till att blanda minst tre olika färger vid varje måltid och försök att få i dig minst fem olika livsmedel per dag.
   
  Här är färgerna och exempel på livsmedel:
   
 • Röd:
  Tomat, paprika, körsbär, chili, tranbär, hallon, jordgubbar, granatäpple, rädisa, vinbär, rabarber, blodgrape, blodapelsin, vattenmelon, lingon.
   
 • Gul/orange:
  Majs, apelsin, paprika, hjortron, morot, melon, ananas, persika, persimon, physalis, pumpa, mango, aprikos, kålrot, grapefrukt, citron, papaya, passionsfrukt.
   
 • Grönt:
  Spenat, broccoli, grönkål, sallat, mangold, avokado, kronärtskocka, sparris, brysselkål, nässlor, savoykål, chili, paprika, ärter, kiwi, purjolök, lime, sockerärter, basilika, zucchini, päron, äpple, selleri, druvor, fänkål.
   
 • Blå/lila:
  Blåbär, björnbär, vinbär, druvor, rödkål, rödlök, plommon, aubergine, fikon, rödbeta.
   
 • Vit/brun:
  Palsternacka, lök, vitlök, potatis, jordärtskocka, banan, mörk choklad minst 70% kakaohalt, dadlar, russin, vitkål, kokosnöt, litchie, mangostan, rättika, persiljerot, svamp, blomkål.
   
  Så lätt får du i dig fler färger
  Att blanda färgglada sallader och smoothies gör att du enkelt kommer upp i alla färger på en dag. Genom att handla hem och ha i bakhuvudet att färger är bra gör att du successivt kommer äta fler olikfärgade grönsaker och frukter.
   
  Exempel på dagsmeny:
  Frukost:
  Smoothie på yoghurt, frysta blåbär och mango.
   
  Lunch:
  Komplettera din lunch med en sallad av: broccoli, rödlök, majs, tomater och vitlöksdressing på olja, citron och vitlök.
   
  Mellanmål:
  1 ruta mörk choklad 70% kakaohalt och 1 kopp hallon
   
  Middag:
  Komplettera din middag med: röd paprika, romansallat, torkad aprikos och gul lök.
   
  Ja, svårare än så är det inte att snabbt och enkelt få i oss mängder med flavonoider och mellan 10-14 portioner frukt och grönt, beroende på mängd.
   
  Hur mycket är en portion?
  Nu räcker det inte med en skiva paprika och två skivor gurka, utan man bör satsa på att få i sig en halv till en hel portion av respektive livsmedel. Fast en skiva paprika och lite gurka är förstås bättre än inget alls.
   
 • Grönsaker och rotfrukter:
  En portion grönsak eller rotfrukt motsvarar cirka 1-1,5 dl.
   
 • Frukt och bär:
  En frukt motsvarar en portion, förutom för avokado där en halv avokado är en portion och för melon där 2-3 skivor är en portion.
   
  En portion färska bär motsvarar 1,5 dl, medan 2 msk torkade bär motsvarar en portion.
   
  För torkad frukt gäller att 2-4 stycken motsvarar en portion.
   
 • Mörk choklad
  Choklad är varken en grönsak eller frukt. Men eftersom mörk choklad med hög kakaohalt innehåller många nyttiga flavonoider så tycker vi att den får vara med här. 1 portion motsvarar en ruta, inte mer.
 •  
  Fakta:
   
  Läs mer:
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  3/18/2012 10:56:48 AM - Lars
  Lita inte på ICA
  Jag har läst tillräckligt om hur taskig kvalitet det är på ICA, Willys och Coops grönsaker och frukter. Jag litar inte på dem efter köttfärsskandalen. Massa besprutningsmedel och skit och säkert plockade innan de mognat och samlat näring.. KÖP EKOLOGISKT eller plocka i skogen och frys in!
   
  11/21/2010 10:17:03 AM - en portion grönsaker
  Maj
  Jag har alltid undrat hur mycket en portion grönsaker är. Tack för svaret! Bra artikel
   
  9/12/2010 8:27:46 AM - Ninni
  regnbågsmat
  jag tror starkt på regnbågsmat för hälsa. Mår mycket bättre sedan jag började med mer färger i maten
   
  7/18/2010 11:10:51 AM - Leena
  pr-trick
  Ät som dom skriver i artikeln istället för att komma med en massa billig pr för era dåliga produkter. Inger går upp emot den naturliga maten - helt utan biverkningar!! Själv är jag vegan sedan 10 år och aldrig sjuk. Dessutom pigg och skärpt och vältränad.
   
  6/7/2010 11:17:14 PM - Lars
  Jag också!
  Vital Elixir är helt otroligt bra. Jag tar den, min pappa och mamma tar den och nu har farfar och farmor börjat. Den får mig att orka mer, känna mig starkare och magen i balans. Kul att andra också gillar den.
   
  Mvh Lars
   
  5/28/2010 2:31:17 PM - Annika
  Alla vitaminer, mineraler och antioxidanter
  Få i dig Blåbär, Tranbär, Granatäpple, Noni, Goji, Druva, Aloe Vera och Hallon på ett super enkelt sett. I Kyäni Sunrise finns allt detta och du mår toppen bra!
  Finns på www.ryttaregardens.se
   
  12/14/2009 11:06:53 AM - Rebecca
  Superenkelt
  Jag har hittat den perfekta produkten om man inte hinner kasta ihop en sallad. Vital Elixir heter den och den finns i vissa Life butiker!
   
  Smakar riktigt gott av svarta vinbär men också gojibär, granatäpple, alfalfa, lakritsrot, macarot etc
   
  Kommentera denna artikel