Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/2/2009

Folsyra särskilt viktigt för kvinnor som kan tänkas bli gravida

Folsyra är viktigt för att minska antalet barn som föds med, eller foster som aborteras på grund av, ryggmärgsbråck.
 
Folsyra särskilt viktigt för kvinnor som kan tänkas bli gravida
Många kvinnor får i dag i sig för lite folat/folsyra. Eftersom inte alla graviditeter är planerade rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta folsyratillskott.
 
Vad är folat och folsyra?
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat.
 
Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist (anemi).
 
Folat eller folsyra behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Kvinnor som har låga halter folat i blodet när de blir gravida löper ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.
 
Var finns folat naturligt?
De bästa naturliga källorna till folat är mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat.
 
Livsmedel som innehåller mycket folat är till exempel: baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser, gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat, kål som broccoli, brysselkål, blomkål
rotfrukter som kålrot, rödbetor, andra grönsaker som röd paprika, majs
frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon, bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär, fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn, filmjölk och yoghurt, leverpastej och lever.
 
När ska man äta folsyra?
Eftersom det kan vara svårt att få sig tillräckligt mycket folat via maten rekommenderas kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta extra folsyra i form av vitamintabletter som innehåller 400 mikrogram folsyra. För att få effekt måste man börja cirka en månad före befruktningen.
 
Kvinnor som äter mycket folatrika livsmedel, till exempel vegetarianer och veganer som äter stora mängder baljväxter, får i sig tillräckligt mycket folat via maten. För dem finns inget behov av extra folsyratillskott.
 
Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.
 
Källa: Livsmedelsverket
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/26/2011 7:32:47 AM - sfyfTwGYvfH
xGbUZdLb
That's way more clveer than I was expecting. Thanks!
 
7/27/2009 11:44:02 AM - maria
vill bli gravid
jag undrar om det blir lättare att bli gravid om man äter folsyra.....har försökt i många år utan någon resultat....
 
Kommentera denna artikel