Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/4/2017

Mat som renar kroppen

Här får du reda på vilken mat som underlättar utrensning av gifter.
 
Kroppen har en väl fungerande funktion för att ta hand om och rensa ut gifter, men ibland kan den behöva lite hjälp.
 
Här listar vi maten som stödjer kroppens naturliga avgiftning.
 
Äpplen
Äpplen innehåller c-vitamin, quercetin och antioxidanter som minskar fett- och kolesterolvärdena. Pektin är en fiber som binder tungmetaller i tjocktarmen och stimulerar utsöndringen av dem.
 
Avokado
Avokado innehåller glutation, en antioxidant, som bekämpar fria radikaler. Forskning har visat att äldre personer som har höga halter glutation är friskare och löper mindre risk att drabbas av artrit än de med lägre nivåer glutation i kroppen.
 
Kronärtskocka
Kronärtskocka ökar produktionen av galla. Galla är viktigt för bland annat transport av gifter till tarmen där de kan föras ut ur kroppen. Forskning har visat att gallflödet ökar med 127 procent trettio minuter efter intag.
 
Rödbetor
Rödbetor är känd för att vara blodrenande. Innehåller metionin som bidrar till att sänka kolesterolvärdena och rensa ut naturliga slaggprodukter ur kroppen. Ett annat ämne är betanin som hjälper levern att snabbare bryta ner fettsyror, vilket minskar leverns belastning.
 
Korsblommiga grönsaker
Vitkål, grönkål, brysselkål, spenat och blomkål är korsblommiga grönsaker med mycket kraftfulla avgiftande egenskaper.
En studie har visat att brysselkål hämmar aflatoxin, ett giftigt mögel, som kopplats till levercancer. Grönsakerna innehåller också glukosinolater som stimulerar levern till att producera viktiga enzymer.
 
Vitlök
Vitlök innehåller allicin som i kroppen omvandlas till ett svavelbaserat ämne. Gifter som kvicksilver, vissa tillsatsämnen och kemiskt framställt östrogen binds till svavel och kan därmed utsöndras. Svavel hjälper också kroppen att förbli basisk.
 
Kiwi
Kiwi innehåller c-vitamin som hjälper kroppen att tillverka det viktiga avgiftande ämnet glutation. Forskning har visat att glutationhalten ökar med 50 procent på bara två veckor hos personer som får 500 gram C-vitamin om dagen.
 
Katrinplommon
Innehåller dubbelt så mycket antioxidanter som blåbär. Katrinplommon innehåller också vinsyra, ett naturligt laxermedel, som minskar avföringens tid i kroppen och därmed också risken för att giftiga ämnen på nytt ska tas upp av kroppen.
 
Alger
Innehåller mineraler i höga koncentrationer, till exempel jod, järn, kalcium och magnesium. En kanadensisk studie har visat att alger binder till sig radioaktiva ämnen och därmed kan utsöndra dem ur kroppen.
 
Vattenkrasse
Vattenkrasse ökar avgiftningsenzymerna och har därmed effekt på vissa gifter. En brittisk studie har visat att rökare som fått 170 gram vattenkrasse utsöndrade mer cancerogena ämnen i urinen än de som inte fått vattenkrasse. Vattenkrasse innehåller klorofyll som bidrar till att bilda friska röda blodkroppar och ökar cirkulationen.
 
Alfalfa
Alfalfagroddar innehåller mycket kostfibrer och kan binda till sig gifter som läkemedel och tillsatsämnen. Innehåller även mycket mineraler, aminosyror och fettsyror som är bra för avgiftning.
 
Sparris
Sparris innehåller mycket c-vitamin, fibrer och antioxidanten rutin samt glutation. Sparris stimulerar njurarna och tarmen så att gifter lämnar kroppen snabbare.
 
Bananer
Innehåller mycket mineraler och kan minska vårt upptag av tungmetaller. Bananer innehåller också kalium som reglerar vätskebalansen i kroppen. Ju mindre vätska du binder i kroppen desto mer gifter utsöndrar du.
 
Frukostflingor av kli
Frukostflingor av kli ger cirka 15 gram fibrer. Fibrerna renar tarmen och stimulerar tarmrörelserna. Det gör att matens tid i tarmen minskar så att återupptag av gifter minskar.
 
Paranötter
Paranötter innehåller selen. Selen har antioxidantiska egenskaper och kan neutralisera fria radikaler som bildas i kroppen. Endast två paranötter ger dagsbehovet av selen.
 
Morötter
Morötter är en viktig källa till alfa- och betakaroten som verkar kunna suga upp tungmetaller ur kroppen. De minskar dessutom kolesterolvärdena i blodet, vilket i sin tur minskar risken för åderförkalkning.
 
Ägg
Ägg innehåller lecitin som förbättrar fettomsättningen i kroppen, vilket stärker leverns funktion. Ägg innehåller också ämnet cystein, som är särskilt verksamt mot alkohol.
 
 
Källa: Detox, Helen Foster, Bonnier impact
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel