Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/30/2014

Dieten kopplas till gifter i kroppen

Om du äter enligt Nordiska näringsrekommendationerna får du i dig mindre miljögifter än om du äter enligt Medelhavskosten eller LCHP.
 
Dieten kopplas till gifter i kroppen
Forskarna studerade sambandet mellan miljögifter och tre olika dieter - Livsmedelsverkets rekommendationer, Medelhavkost och kolhydratfattig, proteinrik så kallad LCHP-diet.
 
Desto mer LCHP-lik dieten var desto högre halter miljögifter i blodet. Men även de som åt enligt Medelhavskosten hade högre halter av flera miljögifter.
 
– Att äta enligt Världshälsoorganisationens och Livsmedelsverkets rekommendationer verkar ge minst belastning av miljögifter på kroppen. Men det går inte att helt undvika att få i sig miljögifter från maten, säger nutritionisten Erika Ax, doktorand vid Institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap vid Uppsala universitet till Uppsala Nya tidning.
 
I studien ingick 844 kvinnor och män i 70-årsåldern. De deltog i en stor hälsokontroll där de bland annat lämnade blodprover för analys av ett stort antal långlivade miljögifter och giftiga metaller. De fick även registrera vad de åt och drack under en vecka.
 
– Att vi valde att studera en kosthållning med lite kolhydydrater och mycket proteiner i stället för en mer LCHF-liknande fettrik diet beror på att den proteinrika varianten av lågkolhydratkost i ett par tidigare studier kopplats till ökad risk för förtida död, säger Erika Ax till Uppsala Nya tidning.
 
Forskarna fann att desto mer LCHP-lik dieten var, desto högre var halterna av bland annat PCB, långlivade bekämpningsmedel, kvicksilver och bly.
 
Sambandet mellan dieten och halterna av miljögifter och metaller i blodet kvarstod även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som rökning och fetma.
 
Fakta:
Vad skiljer dieterna åt?
Livsmedelsverket rekommenderar mycket frukt och grönt, fisk, fibrer och minska på mättat fett och socker.
 
Medelhavsdieten innehåller fleromättat fett, fisk, frukt och grönsaker, måttligt med alkohol och lite kött och mejeri-produkter.
 
LCHP innebär att man drar ner på kolhydraterna till förmån för protein som kött, kyckling, fisk och mejeriprodukter.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel