Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/28/2016

Byt dessa fem till ekologiskt

Det kan fortfarande vara svårt att hitta ekologiska varianter av alla livsmedel. Här tipsar vi om fem du bör leta lite extra efter.
 
Byt dessa fem till ekologiskt
Kaffe
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar och dödar både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor skillnad för många.
 
Bananer och vindruvor
Dessa två frukter är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador.
 
Vindruvor kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.
 
Mejeriprodukter
För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.
 
Kött
När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att äta mindre kött överhuvudtaget.
 
Potatis
Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige.
 
 
Källa: Naturskyddsföreningen
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel