Skribent: Petra Carlsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/5/2012

Dance Walk – ny trend sprider sig i Sverige

Det var glada miner och läckra moves när runt 500 personer dansade fram över gator och torg i Malmö på söndagen. Fenomenet Dance Walk lär ha kommit för att stanna.
 
Dance Walk – ny trend sprider sig i Sverige

Fotograf: Petra Carlsson

Tänk dig att du står och väntar på bussen, så hör du musik som blir allt högre du vänder dig om, och plötsligt - runt gathörnet dyker det upp den ena sköna personen efter den andra som med dansande steg närmar sig. Det blir svårt att stå still.
 
Det blev många förvånade miner och varma leenden som mötte de män och kvinnor i olika åldrar som hade lyssnat på uppmaningen: Time to Dance Walk Baby!
 
Dance walk föddes i New York
Klippet på Youtube, där NBC-reportern Ben Aaron dansande intar gatorna i New York och får massor av människor att hänga på, har spridits över världen. Dance walks har arrangerats i bland annat Colombia, Australien och Danmark.
 
På söndagseftermiddagen var det Sveriges tur. Klockan ett samlades danssugna i Malmö, Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Skellefteå för att göra det offentliga rummet till sin arena.
 
I Malmö var Gustav Adolfs torg samlingsplatsen. Den rätta dansstämningen infann sig när de båda svartklädda, hattprydda killarna i MJ Duo körde sin Michael Jackson-inspirerade dans som uppvärmning. När sedan Euforia bröt ut ur högtalarna hade ett hav av människor börjat skaka på axlar och höfter och snart rörde de sig över torget och vidare längs gågatorna i city.
 
Dance Walk kan bli en ny trend, ett roligare sätt att ta sig fram i staden samtidigt som man får motion.
 
Det hela började i New York i våras, då Ben Aaron såg en snubbe med stort leende, svarta handskar och ”blåa skor” dansa fram med sin iPod på 5th Avenue – och hakar på. Killen försvann, men Ben Aaron var någonting på spåren.
 
Efter att ha letat efter en form av träning som skulle kunna passa honom, och hela tiden hamnat fel, insåg han att han nu upptäckt sin grej en form av motion som förenar möten med människor, att få uppleva staden och att dansa.
 
Alla kan vara med
Christina Nilsson var en av många som inspirerades av Youtube-klippet. Tillsammans med Helena Roth är hon arrangör i Malmö. Tills skillnad från New York har de lagt ut arrangemanget på facebook så folk har kunnat anmäla sig i förväg.
 
- Jag hade inte kunnat drömma om att det skulle bli så många, säger Christina, som hoppas det ska bli en ny motionsform.
 
Det har förstås varit en hel del förberedelser med ljudkällor, spellistor, polistillstånd och annat. De flesta dansar tillsammans till gemensam musik, men många rockar loss till sina egna favoriter och har med egna lurar. Mindre barn sitter på axlar eller ligger i barnvagnar som gungar fram, större dansar med i skaran, som efter att ha följt gågatorna fortsätter längs de breda trottoarerna.
 
Bilister stannar upp och undrar vad som står på. Längs vägen har en och annan förbipasserande smittats av dansglädjen och spontant sällat sig till tåget. Efter ungefär en timme mynnar det ut i den pågående Baobab-festivalen i Folkets Park, där det blir ännu mera dans, nu till rytmiska trummor.
 
Christina dansar fram vid min sida. Hon är nöjd med arrangemanget, även om en av ljudkällorna inte riktigt fungerade som den skulle.
 
- Det har varit en fantastisk dag och ett fantastiskt gensvar från alla som var med.
 
För Christina är dansen livet.
 
- Dansen är min passion. Den är mitt hjärta, mitt nav. Wow!
 
Med Dance Walk vill hon vara en budbärare för att sprida glädje och gemenskap.
 
- Att man gör något tillsammans. Det tycker jag är jättekul.
 
En annan aspekt hon vill lyfta fram är att visa Malmö från den ljusa sidan.
 
- Malmö får så mycket ensidigt negativ uppmärksamhet. Många tror att det bara är våld och kriminalitet här. Det blir fel, för Malmö är också en väldigt fin stad. Här finns otroligt mycket positivt. Och här sker väldigt många goda gärningar också.
 
Därför är det extra kul att i dansen interagera med andra människor, och visa något som är positivt, menar hon.
 
- Där vi tillsammans barn, vuxna, gamla, ja alla åldrar, färger och kön kan skapa något gemensamt som får hela Malmös gator och torg att vibrera.
 
Blir det fler organiserade Dance walks framöver?
 
- Det tror jag säkert, men kanske inte lika stora som i dag.
 
Christina tror däremot vi får se flera mindre, som olika grupper själva drar i gång. Och när du ser en – är det bara att hänga på!
 
 
Fakta:
 
Originalet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel