Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/3/2009

Ny självhjälps behandling ger bättre kroppsuppfattning

En av tio unga kvinnor lider av ätstörningar. Var tionde svensk kan tänka sig plastikkirurgi. Allt fler människor lever med ett förakt för sin egen kropp och de flesta får aldrig professionell hjälp, innan det kan vara för sent. Nu kan missnöjet med kropp och utseende avhjälpas med framgångsrik självhjälp.
 
Ny självhjälps behandling ger bättre kroppsuppfattning

Fotograf: Olle Carlsson

I vår genomför Uppsala universitet en studie med drygt 200 frivilliga med negativ kroppsuppfattning.
 
En ny KBT-baserad metod lär ut hur man lever med, istället för mot, sin kropp.
 
Att ogilla sin kropp har blivit något av en norm, framför allt hos kvinnor. Mer än 10 procent av alla unga kvinnor har något slag av ätstörning.
 
Forskning från USA pekar på att missnöje med kropp och utseende har blivit allt vanligare sedan 70-talet. Fler är också positivt inställda till skönhetsoperationer. Enligt Sifo kan var tionde svensk förbättra sitt utseende med kirurgisk hjälp.
 
Kampen för att uppnå dagens skönhetsideal kan få förödande konsekvenser. Vanliga följder av kroppsfixering och bantning är depression, ångest, missbruk, ätstörningar, som till och med kan leda till döden. I en undersökning av patienter med anorexi dog 15 procent inom 12 år av fysiska orsaker eller självmord.
 
Det finns hjälp
Med självhjälp kan alla de som aldrig skulle få professionell hjälp äntligen få tillgång till framgångsrika metoder, utvecklade av ledande experter på området.
 
Vårens studie bygger på metoder som beskrivs i den nyligen utgivna boken Lev med din kropp: om acceptans och självkänsla. Här föreslås ett nytt förhållningssätt till sin kropp: lev det liv som du vill leva nu och lär känna din kropp på ett nytt sätt, via upplevelser snarare än negativa tankar.
 
Boken är skriven av de framstående psykologerna Ata Ghaderi och Thomas Parling. Båda författarna arbetar med och forskar kring negativ kroppsuppfattning och ätstörning vid Uppsala universitet. Boken bygger på tredje vågens KBT, Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
 
Studien riktar sig till kvinnor och män över 18 år, som är missnöjda med kropp eller utseende och känner att missnöjet upptar en för stor del av livet och hindrar dem från att leva det liv som de önskar.
 
Behöver du hjälp att tycka bättre om dig själv
 • Finns det saker med din kropp och ditt utseende du verkligen avskyr?
 • Tänker du ofta på och oroar dig mycket över ditt utseende?
 • Har du ofta tankar om att du är ful och blir ledsen på grund av detta?
 • Undviker du vissa situationer för att du oroar dig för hur du ser ut?
 • Försöker du dölja din kropps skavanker?
 • Tränar du mycket för att se slankare/muskulösare ut?
 • Kretsar ditt liv kring utseendet, figuren, kläder eller smink?
   
  Känner du igen dig i ovanstående? Då kanske du kan bli hjälpt av självhjälpsprogrammet. Läs mer och ansök till studien genom att klicka här>>
 •  
  Fakta:
  Boken kan köpas här:
   
  Adlibris
   
  Bokus
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel