Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/25/2012

Öva upp ditt konfliktmod

Konflikter kan få oss att må precis hur dåligt som helst. Det är inte konstigt att många av oss försöker undvika dem. Många människor går instinktivt undan så fort det drar ihop sig till bråk.
 
Öva upp ditt konfliktmod
Att vara konfliktmodig är inte detsamma som att gå omkring och trampa folk på fötterna. Det innebär inte heller att alltid säga vad man tycker rakt ut utan hänsyn eller respekt. Konfliktmod är ett konstruktivt förhållningssätt till alla våra olikheter och skilda perspektiv på tillvaron.
 
Att vara konfliktmodig handlar på det sättet om att ha självrespekt och samtidigt vara öppen. Självrespekt är en förutsättning för att kunna respektera andra. Sätter man inte gränser för sig själv känner man inte var gränserna går för andra heller.
 
Är du konflikträdd?
Thomas Jordan är forskare i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han menar att konflikträdsla innebär att man tycker att det är obehagligt när människor blir arga. Man har en överdriven rädsla för att det ska hända obehagliga saker när och om konflikter uppstår.
 
Det handlar inte om konflikträdsla när man realistiskt bedömer att man kommer att förlora en konflikt. Inte heller när man klart och nyktert inser att en konflikt kan förvärra en redan spänd relation. Konflikträdd är man i stället enligt Jordan när man överskattar riskerna med en konflikt och ”underskattar de negativa följderna av att tiga still”.
 
Träningsprogram
Om man upptäcker att man tillhör kategorin konflikträdda föreslår Jordan ett privat träningsprogram:
 
 • Börja i liten skala. Säg vad du tycker eller säg nej i situationer där det inte står så mycket på spel och till människor du känner dig trygg med.
   
 • Känn efter hur det känns. Känner du dig utsatt, hatad, förlöjligad? Hur reagerar de andra?
   
 • Vilka konsekvenser blev det av din markering?
   
  Om du gör detta till en vana kommer du att vänja dig vid att jorden fortfarande inte har gått under. Förmodligen kommer den inte att göra det i framtiden heller - i alla fall inte på grund av dina viljemarkeringar.
   
  Den mest effektiva metoden för att övervinna sin konflikträdsla på lång sikt är ”att lära känna sina egna behov, intressen och önskningar väl och att sätta värde på dem”, menar Jordan. Vi måste ju veta vad vi egentligen vill först för att kunna använda vår vilja. Den kunskapen blir en viktig drivkraft när vi utvecklar vår självrespekt. Konflikträdsla är lika med låg självrespekt.
   
  Människan - ond eller god?
  Hur vi ser på konflikter och konfliktlösning beror mycket på den grundläggande frågan om människan är ond eller god. Människor som ser människan som i grunden ond förklarar godhet som nedtryckt ondska. Människor som anser att människan är i grunden god förklarar ondska som nedtryckt godhet. Hänger ni med?
   
  ”Våra grundläggande föreställningar om människans inneboende natur kan alltså ha mycket långtgående konsekvenser för hur vi ser på konflikter och konflikthantering, kanske utan att vi har reflekterat över om vår människobild är rimlig eller inte”, fortsätter Jordan.
   
  Olika perspektiv på konflikter
  Så - är människor goda eller onda? Går människor att förändra eller inte? Olika människor svarar förstås olika på de frågorna. Det gör att människor intar olika perspektiv när det blåser upp till storm. Att förstå det kan hjälpa oss när vi måste hantera konflikter. Här är exempel på några perspektiv:
   
 • Människan är antingen god eller ond, aldrig mittemellan. Då har man en oförsonlig inställning och det handlar om att vinna eller försvinna.
   
 • Godhet och ondska beror på inlärning. Då tror man på människors inneboende vilja och förmåga att lära sig bli bättre.
   
 • Människors beteende i konflikter är neurotiska försvar som ligger utanför människors kontroll. Då är terapi enda sättet för människor att bli bättre. Utan terapi är vi som vi är.
   
 • Människan är som hon är av genetiska orsaker. Det går inte att förändra, bara acceptera. Vi är födda med olika temperament, helt enkelt.
   
 • Det är systemet vi ingår i som är det avgörande. Det är systemet vi måste ändra, inte individerna.
   
  Så en del satsar bara på att vinna bråket, andra anser att allt beror på yttre orsaker medan några tror att motståndaren snart kommer att lära sig att sluta bråka om småsaker - vilken aha-upplevelse, va? Ofta använder vi väl oss av någon slags blandstrategi och ibland är vi oförsonliga och ibland mer medgörliga.
   
  Det är viktigt med den medvetenheten om hur olika vi människor reagerar på konflikter. Vi har ju olika syn på konfliktlösning. Med ökad medvetenhet om våra synsätt minskar rädslan för konflikter. Det är ju inte så rasande konstigt det hela, egentligen.
   
 •  
  Fakta:
  Tips från Dalai Lama
  Men låt oss vara helt ärliga: det kommer alltid att finnas människor vi inte tycker om. En del tål vi inte, helt enkelt. Till och med Hans Helighet Dalai Lama håller med om att vi inte kan tycka precis lika mycket om alla människor här på jorden. Men när vi har en motståndare kan han eller hon inte vara 100% outståelig. Det finns alltid något vi kan stå ut med.
   
  Koncentrera dig på delarna och egenskaperna som du inte hatar: ögonen, rösten, humorn osv. Det är som en meditationsövning. Att personen också är en odräglig falsk latmask som har överbett och dessutom är chefens gullegris, det känns lite lättare att stå ut med då. Konflikterna blir konstruktivare och kanske också färre. Ja, bättre bråk och mindre personangrepp, desto mer respekt.
   
  Om du kan hitta delar av din fiende som du kan förlika dig med - ja, men det innebär att de du bråkar med kan hitta försonande drag också hos dig. Då är det ju inte lika farligt längre, eller hur? Konflikt är inte att vara 100% hatad.
   
  Dessutom är vi människor varandras förutsättning påminner Dalai Lama om. Vi kan inte existera utan varandra, allt och alla hänger ihop här i världen. Alla behövs. Och det är väl både på gott och ont förstås. Med människor kommer vi alltid att ha konflikter och gemenskap, frustration och vänskap. Då gäller det att vara lite modig ibland, här på fastlandet.
   
   
  Källor:
  www.arbetsplatskonflikt.av.gu.se
  Lycka! En handbok i konsten att leva, Dalai Lama och Howard C. Cutler
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  2/13/2016 5:10:36 PM - SARA
  GEE
  GAERTYUAAFGVJMYBGGF
   
  Kommentera denna artikel