Publicerad: 8/21/2010
Ät mindre och lev längre med lågkalorikost
Ännu en studie bekräftar att det lönar sig att äta mindre om man vill njuta av ett långt och friskt liv. Så kallad lågkalorikost har tidigare bevisats ge både möss och apor väsentligt längre livslängd utan sjukdomar.
 
Ät mindre och lev längre med lågkalorikost

Det är sedan tidigare känt att så kallad lågkalorikost kan förlänga livslängden hos vissa djur. Nu visar forskare vid Newcastle University att lågkalorikost kan påverka åldrandet, även om man börjar med lågkalorikost senare i livet.
 
Forskarna hoppas i slutändan kunna förhindra en rad åldersrelaterade sjukdomar hos människor med sin forskning.
 
Genom att titta på möss som fått så kallad lågkalorikost såg man att de hade en minskad ansamling av åldrade celler i lever och tarmar. Båda organen är kända för att annars samla på sig ett stort antal av dessa åldrande celler.
 
Vid sidan av detta kunde forskarna också se att telomererna på kromosomerna hos mössen bibehölls bättre hos de som fick lågkalorikost trots mössens åldrande.
 
Telomererna är skyddande "ändar" på kromosomerna. De ska förhindra fel och sjukdomar, som DNA, under hela organismens livstid, men de blir urholkade med tiden.
 
I den nya studien matades vuxna möss med en lågkaloridiet för en kortare period. Slutsatsen visar att det kanske inte är nödvändigt att följa ett lågt kaloriintag under hela sin livstid för att få de föryngrande fördelarna.
 
- Många har hört talas om teorin att de som äter en mycket kalorifattig diet kan hjälpa till att förlänga livslängden och det finns mycket bevis för att detta är sant. Men vi behöver en bättre förståelse för vad som faktiskt sker i en organism på den typen av kost. Vår forskning, som tittade på delar av kroppen som lätt visar biologiska tecken på åldrande, antyder att en diet kan hjälpa till att minska mängden åldrande celler och minska skador på de skyddande telomererna. Detta i sin tur förhindrar ansamling av skadlig vävnad som annars skulle leda till åldersrelaterade sjukdomar, säger forskningsledaren Chunfang Wang.
 
Fakta:
Läs mer om lågkalorikost, träning och åldrande:
 
Vårt energibehov>>
 
Protein i normala mängder kan göra att du lever längre>>
 
Träning stoppar åldrandet och gör dig tio år yngre>>
 
En sund livsstil förlänger dina telomerer och skjuter upp åldrandet>>
 
Vill du leva i 100 år? Här är tipsen som gör att du lever frisk längre>>
 
Vegetarisk lågproteinkost kan ge oss ett långt liv>>
 
Antiage programmet som gör dig tio år yngre på tio veckor>>
 
Regnbågsmat - färgrik mat som håller dig ung och frisk>>
 
Golf förlänger livet>>