Publicerad: 7/19/2019
Blåbär förebygger insulinresistens och högt blodtryck
Om du har diabetes eller högt blodtryck i släkten så kan du enkelt minska risken genom att lägga till blåbär till din dagliga kost.
 
Blåbär förebygger insulinresistens och högt blodtryck

Blåbär kan förebygga insulinresistens, som är förstadiet till diabetes typ 2, och förhinda högt blodtryck. Det visar forskning vid Pennington Biomedical Research Center.
 
Forskare lät överviktiga personer dricka en näringsrik smoothie två gånger om dagen i 42 dagar. Den ena gruppen fick sin smoothie med blåbär och den andra utan.
 
Man fann att de som konsumerade en blåbärsrik smoothie fick en förbättrad insulinkänslighet jämfört med de som drack en lika näringsrik, men blåbärsfri, smoothie.
 
Forskarna menar att blåbär kan hjälpa överviktiga, icke-diabetiker att behålla hälsosamma blodsockernivåernivåer.
 
I en annan studie vid Oklahama State University konstaterade forskarna att patienter med redan högt blodtryck sänkte sitt blodtryck genom att dricka en dryck en gång om dagen i åtta veckor som innehöll cirka 2,5 dl blåbär.
 
Många patienter blir beroende av medicin för att hålla blodtrycket stabilt, men alla lyckas inte kontrollera sitt blodtryck med enbart medicinering. En kost som innehåller blåbär är enligt forskarna en minst lika viktig del av en hälsosam livsstil med bra kost och motion.
 
Fakta:
Läs mer om blåbär:
blåbär en kraftig antioxidant>>
 
Blåbär kan hämma Parkinsons sjukdom>>
 
Blåbär och choklad - en fullträff för hälsan>>
 
Maten som håller dig frisk>>
 
Superfoods - nyttig mat som förlänger livet>>
 
Supermat - hälsolivsmedel för dig som vill äta nyttigare>>