Publicerad: 2018-04-19
Sulforafan kan motverka cancer
Forskare har undersökt hur sulforafan, en kraftfull antioxidant i bland annat broccoli, kan motverka cancer.
 
Sulforafan kan motverka cancer

Sulforafan tillhör en grupp fytokemikalier, eller sjukdomsbekämpande föreningar i vegetabiliska livsmedel, som även är kända som isotiocyanater. Sulforafan finns i broccoli och i synnerhet i broccoligroddar.
 
Sulforafan har även i tidigare studier visat sig kunna hjälpa till att förebygga cancer genom att vara cancerdödande. Man hoppas att studien ska vara ett viktigt steg framåt för en potentiell användning av ämnet för att skydda mot cancer, speciellt i bröst och prostata.
Studien visar att ämnet sulforafan hämmar vissa enzymer som är förknippade med cancer.
 
- Det är viktigt att visa att sulforafan är säker att använda i det förebyggande arbetet av cancer och cancerbehandlingar. Bara för att ett näringsämne finns i maten betyder det inte alltid att det är ett säkert skydd, utan det kan också bero på konsumtionsnivåerna av råvaran. Men det verkar som att den här kemin kan döda cancerceller och det är alltid det du söker i forskning för att motverka cancer, säger Emily Ho, forskare och professor vid Linus Pauling Institute i Oregon.
 
HDAC-hämmare
Ett viktigt resultat av studien är att sulforafan har en roll som HDAC-hämmare, en av många mekanismer som kan hjälpa till att förebygga cancer. HDAC är en familj av enzymer som bland annat påverkar tillgången till DNA och spela en roll i huruvida vissa gener uttrycks eller inte, som tumörsuppressorgener.
 
Några av de mekanismer som bidrar till att förhindra en olämplig celltillväxt, vilket är ett kännetecken för cancer, som kringgås i cancerceller. HDAC- hämmare kan hjälpa till att motarbeta dessa gener och återställa en normal cellulär funktion.
 
Tidigare studier som har gjorts med musmodeller har visat att processen har bromsats av en kost som innehåller just sulforafan.
 
- Det är väl dokumenterat att sulforafan kan motarbeta cancerceller genom flera mekanismer. Dessa slutsatser angående att den relativa säkerheten i att sulforafan kan återställa den cellulära funktionen till normal vävnad är av betydande klinisk betydelse, fortsätter Emily Ho.
 
Studien visar även att en kost bestående av sulforafanrika livsmedel kan räknas som säker, enkel och prisvärd utöver att den kan ge ett skydd mot cancer.
Fakta:
Livsmedel som innehåller sulforafan:
Broccoli
Broccoligroddar
Blomkål
Grönkål
Brysselkål
Vitkål
Vattenkrasse