Publicerad: 9/9/2013
Energidrycker - farligt för barn och ungdomar
Energidrycker ökar stort bland barn och ungdomar. Även om en del av dryckerna marknadsförs som 100 procent naturliga så är sanningen en annan. Energidrycker är beroendeframkallande och kan i värsta fall leda till störd hjärtrytm eller dödsfall.
 
Energidrycker - farligt för barn och ungdomar

En amerikansk genomgång av energidrycker visar att vanliga biverkningar av energidrycker är kramp, yrsel, hjärtklappning, ångest och oro. Biverkningarna gäller inte bara för barn och ungdomar utan drabbar även vuxna.
 
På Södersjukhuset i Stockholm rapporteras om patienter med hjärtklappning, krampanfall, njursvikt och även dödsfall där energidryck intagits innan insjuknandet.
 
För barn och tonåringar som dricker energidrycker så blir gensvaret snabbare och intensivare. Det beror på att de, i normala fall, väger mindre än vuxna och att kropp och hjärna inte är helt färdigutvecklade. Barn och ungdomar hamnar lätt i ett koffeinberoende som de inte själva förstår och som kan vara svårt att bryta.
 
Ungdomar dricker mest energidrycker
En studie från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, visar att ungdomar mellan 10–18 år är de som dricker mest energidryck. Studien visar också att nästan hälften av ungdomarna dricker energidryck i kombination med alkohol.
 
De som löper störst risk att få negativa konsekvenser av energidrycker är de som dricker regelbundet. Dessutom kan en kombination av energidryck och alkohol eller hård träning utgöra en dödlig cocktail.
 
- Dessa drycker är gjorda för vuxna. Barn får i sig alldeles för mycket koffein i relation till sin kroppsmassa. Många blir fast direkt och det kan bli svårt för föräldrar att trösta eller lugna dom. De kan få svårt att somna eller uppleva skakningar, ångest, spasmer, hjärtklappning, illamående eller kräkning. De kan också få hjärtrusning eller kramper. Föräldrar måste vara medvetna om riskerna med energidrycker och förvara dom utom räckhåll för barnen. Om du har tonåringar så bör du hålla koll på deras konsumtion, säger Bruce Ruck, ansvarig för drogfrågor vid Rutgers New Jersey Medical School.
 
Vad innehåller energidryckerna?
Innehållet i energidrycker varierar men består främst av koffein, taurin, Glukuronolakton, sötningsmedel, vitaminer, färgämnen, aromer och växtbaserade ingredienser.
 
Koffeinhalten varierar från 6 mg till 242 mg per portion. I takt med att burkarna blir större och större så ger de många gånger betydligt mer än en portion och risken för koffeinförgiftning ökar. Symtom på koffeinförgiftning är illamående, kräkning, diarré, huvudvärk, yrsel och oro.
 
I USA är rekommenderad maxdos av koffein 100 milligram för barn och 400 milligram för vuxna per dag. I Sverige finns ingen rekommenderad maxgräns.
 
Koffein är ofta framställt kemiskt från guarana som beskrivs som en naturlig produkt. Men man ska inte låta sig luras av att guarana kommer från växtriket. Guarana innehåller höga halter koffein och stressar hjärtat precis som syntetiskt koffein och påverkar centrala nervsystemet och muskler.
 
När det gäller andra växtbaserade ingredienser så varnade FDA, den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, så sent som i april i år för energidrycker och kosttillskott som innehåller DMAA.
 
DMAA, 1,3-dimethylamylamine, är en amfetamin-liknande förening som kan ge förhöjt blodtryck, oregelbundna hjärtslag och i värsta fall hjärtinfarkt. DMAA utvinns från nävor och kallas på engelska för geranium. Den beskrivs ofta som en naturlig produkt och kan förekomma med en mängd olika namn på innehållsförteckningen.
 
Stor risk för överdosering
En annan ingrediens i energidryckerna är Taurin. Taurin är ett ämne som förekommer naturligt i våra kroppar och finns främst i hjärnan och levern. Taurin påverkar även hjärtats funktion och det är oklart hur våra organ reagerar på överdosering av taurin.
 
I dagsläget finns inga rekommendationer kring maxintag av taurin. En normalkost där kött och fisk ingår ger enligt Livsmedelsverket ungefär 120-130 mg taurin per dag. En burk energidryck, 250 ml, ger ungefär 1000 mg taurin.
 
En bieffekt av taurin som uppmärksammats är en negativ kvävebalans. Det kan leda till ökad belastning på njurarna och en minskad ämnesomsättning.
 
Glukuronolakton är en annan ingrediens som brukar finnas högt upp på innehållsförteckningen. Glukuronolakton finns naturligt i bindväven, senor, leder och brosk, hos människor och djur. Genom en normalkost får vi i oss ungefär 1-2 mg per dag, medan en burk energidryck kan ge 600 mg.
 
Yerba mate är en ingrediens som bland annat förekommer i svenska energidrycken Femme Natural Boost. Yerba mate är framställd från en slags ekar som växer vilt främst i Sydamerika. Den har ett naturligt högt innehåll av koffein och är vanlig i teblandningar.
 
Bland fördelar har tidigare nämnts att yerba mate skulle ha anticancer egenskaper. Men en färsk studie från juli 2013 omkullkastar detta och visar istället på ökad risk för cancer i mun, svalg och matstrupe. Det finns även studier som visar att regelbundet intag av yerba mate kan påverka levern negativt och vid stora intag leda till leversjukdom.
 
Grönt te extrakt förekommer i vissa energidrycker och det kan hos vissa öka risken för leverskador.
Fakta:
Exempel på innehåll i energidrycker:
 
Red Bull 250 ml
En burk ger 80 mg koffein, 1000 mg taurin och 600 mg glukuronolakton.
 
Celsius 355 ml
En burk ger 1810 mg av Taurin, Guarana, Grönt teextrakt från blad (EGCG), Koffein, Glukuronolakton, Ingefärsextrakt från rot. Mängden koffein per burk är 198,8 mg. Innehåller sukralos.
 
Powerking, 250 ml
En burk ger 80 mg koffein och 1000 mg taurin. Innehåller glukos-fruktossirap (fettbildande sockerlösning).
 
Femme natural boost
En burk ger 80 mg koffein. Innehåller yerba mate.
 
Recharge bruspulver
En portion ger koffeinsubstanser med 100 mg guarana och 75 mg koffein. Innehåller sötningsmedel acesulfam K och natriumsackarinat.
 
Läs mer om energidrycker och koffein:
Energidrycken Red Bull ger hjärtproblem visar en ny studie>>
 
Energidryck stör hjärtats rytm och ökar blodtrycket>>
Undvik koffein och minska risken för missfall>>
 
Koffein höjer blodsockernivån för typ 2 diabetiker>>
 
Koffein höjer blodsockret>>