Publicerad: 5/21/2015
Hormonstörande ämnen i skönhetsprodukter
Nästan 40 procent av skönhetsprodukterna innehåller minst ett hormonstörande ämne. Den skönhetsprodukt som toppar listan är nagellack.
 
Hormonstörande ämnen i skönhetsprodukter

Hormonstörande ämnen definieras som kemikalier som stör hormonell reglering av levande organismer. De kan inverka på fertilitet och man tror att de spelar en roll i ökningen av hormonberoende cancerformer, till exempel bröst och prostata.
 
Hormonstörande ämnen är vanliga i skönhets- och hygienprodukter samt livsmedelsbehållare. Parabener är ett vanligt ämne i skönhetsprodukter.
 
Franska Noteo som genomfört undersökningen har tittat på 15.000 skönhets- och hygienprodukter. På listan över produkter som innehåller mest hormonstörande ämnen återfinns nagellack.
 
74 procent av vanligaste nagellacken innehåller minst ett hormonstörande ämne. Därefter kom make-up produkter för ögonen (51%), make-up removers (43%), läppstift (40%), ansiktskrämer (38%) deodoranter (36%), tandkräm (30%) och schampon (24%).
 
Undersökningen fann att ekologiska hygien- och skönhetsprodukter är så gott som fria från hormonstörande ämnen, med undantag för 1,3 procent som återfanns i Cinnamal. Cinnamal förekommer naturligt i vissa eteriska oljor som till exempel kanel, hyacint och patchouli.
 
Fakta:
Så undviker du hormonstörande ämnen:
 • Välj ekologiskt
 • Undvik parabener (Läs på innehållsförteckningen och undvik metyl eller buthylparaben, metylisotiazolinon, triklosan, BHA eller ftalater (BBP, DBP, DEHP)
 • Välj doftfria produkter
 • Välj deodoranter utan aluminiumsalter
 • Välj solskyddsmedel utan kemiska filter
 •  
  Läs mer om skönhetsprodukter
  Smörj in huden säkert i sommar>>
   
  Läppstift och läppglans innehåller tungmetaller>>
   
  Giftiga ämnen i hårprodukter på frisörsalongen>>
   
  Ekofrisör: Frisör i naturens tecken>>
   
  Medveten hudvård>>
   
  Huden kan bli torrare av hudkrämer>>
   
  Vad innehåller våra hygienprodukter>>
   
  Kvinnan bakom skönhetskrämen>>