Publicerad: 2018-04-24
Nässla - svidande och näringsrik
Många känner till den som ett besvärligt ogräs vid bostadshus, gårdar, i diken och rabatter. Och visst gör det ont när man bränner sig på dem. Men trots sina obehagliga egenskaper är nässlor också en nyttig och innehållsrik växt.
 
Nässla - svidande och näringsrik

Brännässlor tillhör familjen nässelväxter som omfattar omkring 45 arter och finns på många platser runt om i världen. Urtica dioica är dess latinska namn och växten kan bli uppemot 150 centimeter hög.
 
Bladen är äggformade med sågade kanter. Nässlor har brännhår från vilka ett svidande gift, som innehåller myrsyra, histamin och actylkolin, utsöndras om håren bryts av, vilket de i princip gör vid minsta beröring då de är väldigt sköra. Huden smärtar och drabbas av röda, blåsliknande utslag. Giftet är ett sätt för nässlan att skydda sig mot djur.
 
Brännässlor kan till utseendet lätt förväxlas med den ätbara örten vitplister. Den har däremot inga brännhår.
 
Hälsosam näringsbomb
Nässlor har använts mot olika åkommor i många år. Förr i tiden gjorde indianerna rep av nässlor, den användes också runt benen för att öka blodcirkulationen.
 
Proteinrika nässelfrön har använts inom folkmedicinen där de fungerar som vattendrivande medel vid reumatism, gikt samt gall- och leverproblem. Den används också mot hudutslag.
 
Undersökningar från Livsmedelsverket visar att gröna bladväxter, som bland annat nässlor, är en av våra nyttigaste grönsaker. Nässlor innehåller mineraler, C-vitamin och järn. Därför är det nyttigt att äta nässlor om du har ett försämrat immunförsvar och har lätt för att dra på dig förkylningar. Vitamin C gör det lättare för kroppen att uppta järnet, växten är därför lämplig för kvinnor med riktiga menstruationer. Nässlan är dessutom verksam mot irritationer i magen, är urindrivande och inflammationslugnande.
 
Används i matlagning
Brännässlan är en god primör som helst kan plockas under våren, när den är späd och inte hunnit bli alltför fiberrik och seg. Då bränns den inte heller lika mycket. Klä dig i täckande tröja och trädgårdshandskar då du ska skörda dem. Men du ska undvika att plocka matnässlor vid gödselhögar och nära bilvägar.
 
Nässelblad kan, precis som kirskål, användas i matlagning på liknande sätt som spenat. Ett vanligt sätt att tillaga växten är att göra en nyttig nässelsoppa som serveras med ägghalvor och groddar. Nässlan går även att använda i grönsakspajer, stuvningar och såser. Du kan också mixa nässlor och använda dem som pålägg på smörgås.
 
En enkel hemmagjord vitaminkur är att torka och mixa nässlorna till ett pulver, som du kan strö över frukostmüslin, yoghurten eller blanda i gröten. Omkring en matsked är en lagom dos. Torkade blad kan också användas till uppfriskande örtte.
 
Av fibrerna från växten kan textilier framställas och själva rötterna kan användas för att ge färg åt garn. Du kan också göra nässelvatten, som du sedan gödslar andra grödor med. När du rensar nässlor ska du se till att lägga dem i komposten, då får jorden en ordentlig näringsinjektion.
 
Ingrediens i hudvård
Växten är renande för huden och används ofta i ångbad eller ansiktsmasker och passar de flesta hudtyper. Mest effektiva är de späda vårnässlorna som många gånger används som just stärkande vårkurer. Avkok på nässla sägs gör håret blankt. Du kan även tillsätta några blad i ett varmt fotbad.
 
Salvor och oljor som är gjorda på nässlor används mot reumatisk värk och hudproblem. Inom örtkosmetiken används nässlor för framställning av hårvatten eftersom växten stimulerar hårrötterna och förebygger mjällbildning.
 
Nässlan bränns inte när den är tillagad eller torkad. Men har olyckan väl varit framme är ett tips att dela själva stammen och stryka vätskan, som finns inuti växten, på den inflammerade hudytan. Detta eftersom nässlan producerar sitt eget motgift. Stjälksaften lindrar irritationen som kan uppstå av brännhåren.