Publicerad: 2019-01-05
Kalium minskar risken för stroke
En stor studie på kvinnor visar att risken för stroke minskar om de äter kaliumrik föda.
 
Kalium minskar risken för stroke

Forskarna undersökte hur mycket kalium kvinnorna åt samt om de fick stroke eller dog under studien.
 
I studien ingick 90.137 kvinnor mellan 50-79 år. deltagarna följdes under elva år. De kvinnor som vid studiens början inte haft stroke åt i snitt 2611 mg kalium per dag.
 
Forskarna kom fram till att de kvinnor, med normalt blodtryck, som åt mest kalium löpte 21 procent lägre risk för stroke jämfört med dom som åt minst kalium.
 
För de som hade högt blodtryck, inklusive de som tog medicin, och åt mest kalium såg man att de hade mindre risk att dö. Däremot var risken för stroke densamma jämfört med dom som åt minst kalium.
 
Forskarnas slutsats är att ett högt intag av kalium kan vara mer fördelaktigt innan man utvecklar högt blodtryck.
 
De rekommenderar kvinnor att äta mer kaliumrika livsmedel. Kalium finns inte i skräpmat utan i till exempel grönsaker, sötpotatis, bananer och vita bönor.
 
Resultaten i studien är baserade på kalium från livsmedel, inte kosttillskott. Forskarna har inte tagit hänsyn till balansen mellan natrium och kalium utan enbart mätt kaliumhalten.