Publicerad: 2017-08-12
Jordgubbar bra för vikten
Två studier har slagit fast att jordgubbar är bra för vikten. De motverkar övervikt och gynnar sunda kolesterolvärden.
 
Jordgubbar bra för vikten

Den ena studien utfördes vid Loughborough University i Storbritannien.
 
Man delade in deltagarna i två grupper varav den ena fick äta en näve jordgubbar en timme innan ordinarie måltid. Den andra gruppen fick äta en näve godis.
 
Resultatet blev att jordgubbsätarna åt färre kalorier vid den efterföljande måltiden. På en vecka kunde de i snitt spara in 1000 kalorier. Anledningen tror forskarna är att jordgubbar innehåller fibrer som mättar mer än godis och att de innehåller vatten som ger mer volym i magsäcken. Desutom tog det längre tid att äta jordgubbar jämfört med godis.
 
I den andra studien vid UniversitÓ Politecnica delle Marche i Italien och universiteten i Salamanca, Granada och Seville i Spanien åt testpersonerna ett halvt kilo jordgubbar om dagen.
 
I efterkontrollerna fann man att kolesterolvärden och blodfettsvärden hos testpersonerna hade förbättrats rejält. Dessa prover är markörer för risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Forskarna tror att det kan vara antocyaninerna i jordgubbr som ger den hälsosamma effekten. Antocyaninerna är ett färgpigment som ger jordgubbar dess röda färg. ─mnet fungerar som antioxidanter och skyddar våra celler.
 
Fakta:
Läs mer om jordgubbar
Jordgubbar och blåbär bra för hjärthälsan>>
 
Jordgubbar är rena medicinen>>
 
Jordgubbar är riktiga hälsobär>>
 
Jordgubbar förhindrar hjärtsjukdomar och diabetes>>
 
Jordgubbar håller hjärta och hjärna i form>>
 
Regnbågsmat - färgrik mat som håller dig ung och frisk>>