Publicerad: 2018-11-02
Mat med C-vitamin skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom
Forskning visar att mat med c-vitamin både minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och att dö i förtid.
 
Mat med C-vitamin skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom

Fotograf:
Annethe Åhrberg

Som underlag för studien har de danska forskarna använt data från 100.000 personer och deras intag av frukt och grönsaker.
 
Man kom fram till att de som har högt intag av frukt och grönsaker har 15 procent lägre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom och 20 procent lägre risk för tidig död jämfört med dom som mycket sällan äter frukt och grönsaker.
 
C-vitamin är nödvändigt för normal tillväxt och utveckling. Det är också en potent antioxidant som skyddar celler och biologiska molekyler från den skada som orsakar många sjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdom. Den mänskliga kroppen kan inte producera C-vitamin, vilket innebär att vi måste få i oss det från kosten.
 
 
Källa: Köpenhamns universitet
Fakta:
Nedan är exempel på frukt, bär och grönsaker som innehåller C-vitamin. Se till att variera och få i dig minst något av följande varje dag.
 
Nypon
Chilipeppar
Paprika
Persilja
Svarta och röda vinbär
Grönkål
Havtorn
Citrusfrukter
Broccoli
Sockerärter
Kiwi
Papaya
Guava
Jordgubbar
Ärter
Grapefrukt
Blomkål
Sparris