Publicerad: 12/16/2015
Snäll och omtänksam chef ger ökad lönsamhet
Chefer som är omtänksamma och snälla lyckas bättre och är mer lönsamma än andra. Det visar ny forskning.
 
Snäll och omtänksam chef ger ökad lönsamhet

Chefer som tror att vägen till ökad produktivitet och lönsamhet går via ett hårt ledarskap är fel ute. Det visar modern organisations forskning från Stanford University.
 
Att sätta press på personalen får inte företag att gå bättre, det leder bara till en ökad stress, vilket leder till ökade kostnader för arbetsgivaren. Däremot visade sig istället omtänksamma och snälla chefer vara det vinnande konceptet i längden. Företag med stöttande chefer som bryr sig om sin personal är mer lönsamma än andra.
 
Hårda chefer tror ofta att produktiviteten hos de anställda ökar om man drar åt tumskruvarna. Det enda som ökar är stressen och forskning visar att höga stressnivåer leder till kostnader för både arbetsgivare och anställda, säger Emma Seppälä, doktor i psykologi vid Stanford University.
 
Studierna visar även att snälla chefer får mer lojala och samarbetsvilliga medarbetare. Dessutom är de mer produktiva, både i grupp och individuellt. Forskarna tror att det beror på att snälla chefer får sina medarbetare att känna sig trygga. Det i sin tur bidrar även till att minska stressen och antalet sjukdagar.
 
Källa: Stanford University