Publicerad: 2017-02-16
Mat som skyddar mot inflammation
Studier visar att polyfenoler ger skydd mot utveckling av skadlig inflammation.
 
Mat som skyddar mot inflammation

Fotograf:
Per-Olof Bergström

Inflammation förekommer naturligt i kroppen, men kan om det går fel istället utlösa sjukdomar.
 
En okontrollerad inflammation anses ligga bakom allvarliga sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och Alzheimers sjukdom.
 
I en engelsk studie bekräftas återigen att en kost med mycket frukt och grönsaker, som innehåller polyfenoler, ger skydd mot åldersrelaterad inflammation och kroniska sjukdomar.
 
Polyfenoler är mikronäringsämnen som i studier visat sig kunna förebygga sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Hälsoeffekterna av polyfenoler beror på mängden som konsumeras och biotillgängligheten.
 
I studien lyfter man särskilt fram följande livsmedel som skydd mot kronisk inflammation:
 
  • Lök
  • Gurkmeja
  • Röda druvor
  • Grönt te
  • Acaibär
     
    Källa: University of Liverpool