Publicerad: 2017-12-26
Tomat och äpple kan rädda lungorna
Genom att äta färska äpplen och tomater kan lungkapaciteten bibehållas bättre, både hos rökare och icke-rökare.
 
Tomat och äpple kan rädda lungorna

En ny studie visar att den naturliga nedgången i lungfunktionen hos tidigare rökare var långsammare om de åt en kost med mycket tomat och frukt, särskilt äpplen.
 
Forskarna menar att det finns vissa komponenter i dessa livsmedel kan hjälpa till att återställa lungskador som orsakats av rökning.
 
Studien visar också att vuxna som äter mer än två tomater eller mer än tre portioner färsk frukt per dag har en långsammare försämring av lungfunktionen jämfört med dom som äter mindre än en tomat eller mindre än en portion frukt per dag.
 
Man tittade även på effekten av bearbetade livsmedel som innehåller frukt och grönsaker som till exempel tomatsås, men den skyddande effekten infann sig endast efter regelbunden konsumtion av färsk frukt och grönsaker.
 
I studien ingick 650 vuxna från Europa och Skandinavien. De följdes under 10 års tid.
 
 
Källa: Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health