Publicerad: 2018-01-02
Hur mycket socker är det i frukt och bär
Här listar vi vilka frukter och bär som innehåller mest respektive minst andel socker.
 
Hur mycket socker är det i frukt och bär

Fotograf:
Veronica Hall Åhrberg

Att äta frukt och bär ingår som en viktig del i en sund kost, men ibland kan det vara bra att hålla koll på hur mycket socker som de egentligen innehåller.
 
Torkad frukt innehåller alltid mer socker än en färsk frukt eftersom torkningen gör att all vätska försvinner under torkningen. Kvar blir däremot en stor andel socker.
 
Här listar vi sockerinnehåll per 100 gram frukt och bär i fallande ordning:
 
Torkad mango, 73 gram
Russin, 65 gram
Torkade dadlar, 64,2 gram
Torkade fikon, 62,3 gram
Torkad papaya, 53,5 gram
Torkade päron, 49 gram
Torkade aprikoser, 38,9 gram
 
Vindruvor, 18,1 gram
Banan, 15,6 gram
Mango, 14,8 gram
Körsbär, 14,6 gram
Äpplen, 13,3 gram
Persimon/sharon, 13 gram
Ananas, 11,9 gram
 
Passionsfrukt, 11,2 gram
Kiwi, 10,5 gram
Päron, 10,5 gram
Granatäpple, 10,1 gram
Hallon, 9,5 gram
Aprikoser, 9,3 gram
Apelsin, 9,2 gram
Vattenmelon, 9 gram
Cantaloupmelon, 8,7 gram
 
Persika, 8,7 gram
Nektarin, 8,5 gram
Jackfruit, 8,4 gram
Honungsmelon, 8,2 gram
Björnbär, 8,1 gram
Mandarin, 7,7 gram
Plommon, 7,5 gram
Blåbär, 7,3 gram
 
Fikon, 6,9 gram
Grapefrukt, 6,2 gram
Guava, 6 gram
Papaya, 5,9 gram
Jordgubbar, 5,8 gram
Tomat, 2,8 gram
Citron, 2,5 gram
Avokado, 0,9 gram