Publicerad: 2/11/2010
Nypon - superbär som lindrar ledvärk
Det sägs att ett enda nypon ger oss hela dagsbehovet av C-vitamin. Nypon innehåller många nyttigheter och en av dom är GOPO, galactolipid. GOPO har antiinflammatorisk verkan och minskar ledvärk som till exempel artros.
 
Nypon - superbär som lindrar ledvärk

Ledvärk är vanligt redan från 45-årsåldern och drabbar var tredje svensk. Ungefär en miljon svenskar äter idag smärtstillande läkemedel, dom flesta mot artros. Men det är inte riskfritt eftersom biverkningarna är många.
 
Något som däremot är riskfritt är nypon. Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Så bra att man nu vill klassa nyponpulver som läkemedel istället för som naturmedel.
 
Nypon hämmar cancer
Studier vid Sveriges lantbruksuniversitet har visat att nypon även kan hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Ju starkare nyponkoncentrat desto mer hämmades cancercellerna.
 
Först trodde forskarna att det var C-vitaminet i nyponen som hämmade cancerdelningen, men när man provade med bara C-vitamin, askorbinsyra, så fick man inte alls samma effekt. Troligen är det C-vitamin i kombination med andra ämnen i bären som ger den goda effekten.
 
Nypon innehåller flera viktiga antioxidanter som flavonoider, karotenoider och antocyanider som visat sig vara effektiva mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar.
 
GOPO
En av de aktiva substanserna i nypon är GOPO, galactolipid. GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler.
 
Studier visar att GOPO i nypon kan skydda våra broskceller. Forskare vid Institutionen för kost och hälsa i Basel, Schweiz, har upptäckt att GOPO hämmar dom gener som producerar proteiner och enzymer som tros vara inblandade i uppkomsten av inflammationer och nedbrytning av broskceller. GOPO hjälper även till att producera kollagen och brosk som skyddar lederna.
 
Forskarna tror att nyponpulvret verkar lokalt genom att minska de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och ledernas rörlighet ökar.
 
Så använder du nypon
Nypon varierar i färg från orange till mörkrött och det finns gott om dom under hösten. Mycket mogna nypon kan ätas råa, men dom är inte särskilt goda.
 
Nypon innehåller extremt håriga frön som måste plockas bort innan man kan äta dom. Halvera nyponen och rensa sedan bort alla håriga frön. Nypon kan torkas och användas till te, nyponsoppa eller så kan man koka chutney på dom.
 
Om du inte vill eller hinner ut och plocka nypon så kan du köpa färdigt nyponpulver, torkade nyponskal eller nyponskalmjöl. Nyponpulver kan blandas med müsli till fil eller yoghurt medan torkade nyponskal kan användas till te, chutney eller marmelad. Av nyponskalmjöl kan du enkelt göra din egen nyponsoppa.
 
Andra hälsofördelar med nypon
Nypon anses vara lika effektivt mot urinvägsinfektioner som tranbärsjuice. Genom sitt höga innehåll av fytokemikalier så stärker nypon immunförsvaret och hjälper till att behålla våra celler unga. Nypon innehåller även mycket folsyra som är särskilt bra för kvinnor som planerar att bli gravida.
 
Satsa på att dricka både nyponsoppa och nyponte så kanske du håller förkylningen borta i vinter, eller strössla över nyponpulver på morgonfilen.
 
Fakta:
Recept med nypon
 
Nyponsmoothie med kaffe>>
 
Nyponte>>
 
Nyponsoppa>>