Publicerad: 2005-02-18 Uppdaterad: 2008-12-21
Kom igång med yoga
Yoga har under 5000 år hjälpt människor att finna lycka och harmoni. Med kroppsrörelser, andning, meditation och olika riktlinjer för hur man bör leva sitt liv är yogan en komplett livsfilosofi. Låt yoga hjälpa även dig att skapa balans och må bättre.
 
Kom igång med yoga

Fotograf:
Per-Olof Bergström

Ordet yoga betyder union eller förening och strävar efter att förena kropp och själ. Balans är ett nyckelord inom yoga och man eftersträvar balans på alla sätt, mellan kropp-själ, aktivitet-vila, arbete-fritid och kroppsligt mellan till exempel styrka-rörlighet.
 
Att vara närvarande
En viktig del av yoga är att lära sig att vara närvarande här och nu. Många spenderar en stor del av sin tid med att planera för framtiden. Vi planerar morgondagens möte, helgens middag och sommarens semester. När semestern väl kommer har vi fullt upp med att planera höstens arbete igen. Detta gör att vi missar det som finns runt omkring oss just nu och inte hinner njuta av livet. Med tanken befinner vi oss någon annanstans. Vi kanske tänker ”När jag är färdig med det här projektet ska jag spendera mer tid med familjen” eller ”när jag gått ner fem kilo ska jag ta kontakt med mina gamla vänner”. Det är alltid ”då” allting ska bli så bra och vi ska bli så lycklig. Men livet är alltid här och nu. Endast när du är närvarande här och nu kan du bli lycklig och njuta av livet fullt ut.
 
Asanas
De fysiska övningarna inom yoga kallas för asanas. Med dessa övningar tränas både styrka rörlighet och balans. Yoga är en allsidig träning där alla kroppens muskler tränas. Då träningen är skonsam för kroppen kan du träna varje dag om du vill. När man tränar yoga försöker man koordinera rörelse med andning. Andningen styr takten på rörelserna och gör dem enklare att genomföra. Bästa sättet att lära sig yoga är att träna för en erfaren yogalärare. Är du nyfiken på om yoga passar dig eller vill du komma igång och träna hemma? På nedanstående pdf finns några övningar att börja med.
Ytterligare information »