Galette

Fotograf: Johan Dahlin

Galette


Antal portioner: 10

Ingredienser
MängdLivsmedel
0,5 dl Margarin flytande m olivolja fett 80% berik
1,5 dl Vatten
0,5 styck Jäst
1 styck Ägg
0,5 tsk Salt
2 dl Rågsikt
2 dl Vetemjöl berikat
Fyllning
1 msk Rosmarin färsk
1 msk Havssalt
Sallad
4 dl Huvudsallat
4 näve Rucola ruccola
1 dl Basilika färsk
100 gram Sockerärter
1 styck Gurka
1 styck Lök röd
4 styck Tomat
0,5 krm Svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Värm vattnet och margarinet till 37 grader och häll det i en bunke.
Smula ner jästen och rör om till jästen löst sig.
Tillsätt ägget och saltet och rör om.
Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg.
Jäs i cirka 30 minuter.
Kavla ut till en rund kaka, cirka 30 cm i diameter, och vik upp kanterna en aning.
Hacka rosmarinen och strö över den samt saltet.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Skala gurkan och skär den stavar.
Strimla sockerärtorna och rödlöken.
Skölj salladen.
Tag ur kärnhusen ur tomaterna och dela dom i mindre bitar.
Blanda samman ingredienserna till salladen och peppra.
Servera brödet ljummet tillsammans med salladen.

Övrigt:
Tips!
Detta är ett typiskt bröd från Sydfrankrike. Man kan smaksätta det med citronskal och socker istället för rosmarin och salt. Då kan man äta det till en fruktsallad istället. Byt då även ut rågsikten mot vetemjöl.

Recept:
I samarbete med Hjärt-Lungfonden. Receptet har tidigare publicerats i sund 2/03.
A A A Skriv ut

Betygsätt receptet

Vad tyckte du om receptet?

Betygsätt receptet för att berätta för andra vad du tyckte om det!

Klicka på respektive stjärna för att rösta.



  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Inget betyg satt

Tipsa en vän

Tipsa en vän om receptet.



Näringsvärde per portion
  • Kcal: 147
  • GI-värde: 99