Rågbröd med fänkål, linfrön och solroskärnor

Fotograf: Julia Siwertz

Rågbröd med fänkål, linfrön och solroskärnor


Antal portioner: 30

Ingredienser
MängdLivsmedel
50 gram Jäst
2.5 dl Lättmjölk fett 0.5 % berik
2.5 dl Vatten
3 msk Sirap
1 tsk Salt
1 dl Olivolja
0.5 dl Linfrön torkade
13 dl Rågsikt
1 msk Fänkål
Till pensling
1 styck Ägg
3 msk Solrosfrön torkade
2 msk Sesamfrön torkade
1 msk Linfrön torkade
Gör så här:
Smula ned jästen i en bunke. Värm vattnet och mjölken till 37 grader och rör ut en del av det med jästen så att den löser sig. Tillsätt därefter resten av den ljumma vatten- och mjölkblandningen.
Rör ned salt, olivolja och sirap.
Krossa fänkålen och linfröna och rör ned dem.
Blanda ned lite rågsikt i taget och bearbeta tills degen lossnar från bunken.
Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.
Dela degen i två delar och forma dem till limpor. Pensla dem med ett uppvispat ägg och rulla dem i sesamfrön, solroskärnor och resterande linfrön.
Skär några skåror på diagonalen i bröden och jäs dem sedan under bakduk i 30 minuter.
Grädda bröden i 225 grader i 15-20 minuter eller tills de har fått fin färg.
Låt bröden svalna något på galler innan servering.

Övrigt:
Receptet ger 2 limpor och varje limpa ger 15 skivor. 1 portion är 1 skiva.

Recept:
Julia Siwertz
A A A Skriv ut

Betygsätt receptet

Vad tyckte du om receptet?

Betygsätt receptet för att berätta för andra vad du tyckte om det!

Klicka på respektive stjärna för att rösta.



  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Inget betyg satt

Tipsa en vän

Tipsa en vän om receptet.



Näringsvärde per portion
  • Kcal: 141
  • GI-värde: 111