Radonmätning lägenhet

Att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö är en viktig del av ansvaret för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. En av de största dolda farorna i bostäder är radon, en gas som kan orsaka allvarliga hälsoproblem, däribland lungcancer. Enligt miljöbalken (26 kap. 19 §) är fastighetsägare skyldiga att regelbundet kontrollera sina fastigheter för att minimera hälsorisker. Radonmätning är en del av detta ansvar, och enligt Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer ska åtgärder vidtas om radonhalten överstiger 200 Bq/m3 i någon lägenhet.

Varför mäta radon?

Radon är en radioaktiv gas som naturligt förekommer i marken och kan ta sig in i byggnader genom sprickor i grunden, otäta rör och andra vägar. Gasen är osynlig, luktfri och smaklös, vilket gör att den endast kan upptäckas genom mätning. Att vidta åtgärder mot radon är inte bara en juridisk skyldighet – det är också en viktig del av att skydda de boendes hälsa.

För flerbostadshus rekommenderas långtidsmätning, som ger ett årsmedelvärde. Denna mätning måste utföras under minst två månader under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april). Om tiden är knapp kan en korttidsmätning vara ett alternativ, men det ger inte lika tillförlitliga resultat.

Två alternativ för radonmätning

För bostadsrättsföreningar och fastighetsägare finns det två huvudsakliga alternativ när det kommer till radonmätning:

  1. Gör-det-själv
    Med vår gör-det-själv-lösning får ni allt ni behöver för att själva utföra en korrekt radonmätning. Vi erbjuder mätpaket med spårfilmsdosor, tydliga instruktioner och tillgång till en radonmätarguide som följer Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning. Dessutom får ni rådgivning om hur ni kan gå vidare om radonhalten är för hög.

  2. Komplett service
    Om ni föredrar att låta oss ta hand om hela processen, erbjuder vi en helhetslösning där vi sköter allt från planering, mätning och kontakt med boende till analys och kommunikation med kommunen. Vi hanterar även rådgivning om förhöjda radonhalter skulle upptäckas.

Hur många lägenheter ska mätas?

En korrekt beräkning av antal lägenheter som ska mätas är avgörande för att uppfylla myndighetskraven. Alla lägenheter i direkt kontakt med marken måste mätas, och i högre våningar rekommenderas att minst 20 % av lägenheterna mäts. Det är även viktigt att mäta i lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt, samt de som har byggmaterial som kan bidra till förhöjd radonhalt, som exempelvis blåbetong.

Beställ din radonmätning idag

Att utföra en radonmätning i lägenhet är en viktig investering för hälsan. Oavsett om ni väljer att göra mätningen själva eller vill ha vår hjälp med hela processen, så finns vi här för att underlätta och säkerställa att allt går rätt till. Ni kan enkelt beställa era mätpaket och ladda ner vår gör-det-själv-guide via vår webbshop, eller begära en offert för komplett service.

Ta steget mot en tryggare och mer hälsosam boendemiljö redan idag!

Relaterad information
Radon ist wichtig für viele. Lesen Sie den verlinkten Artikel zu Radon.
Radon-messgerät ist ein Thema, das mehr Beachtung finden sollte.Hier ist der Artikel zu Radon-Messgerät

You might like