Dalarna – utmärkt för alla möjliga utomhusidrotter!

Dalarna är utan tvekan en av Sveriges mest välkända landskap. Bortsett från dalahästarna så är det en plats som främjar fysiska aktiviteter och idrotter. Inte bara är de otroligt stolta över sina idrottsstjärnor som de visar upp på sin egna hemsida dalafriidrott.org, utan det finns också mycket natur och olika terränger att dra nytta av. Här går vi igenom några rekommendationer om aktiviteter att göra i Dalarna.

Paradis för skidåkare

Det finns flera olika skidorter i Dalarna som Sälenfjällen, Borlänge och Idre, så det är lätt att hitta något som passar just dig. Det finns allt från lätta nedfarter för nybörjare till svåra backar för mer erfarna skidåkare. Oavsett om du föredrar slalom, längdskidåkning eller freestyle så kan du vara säker på att det finns i Dalarna!

Alla sorters vandringsleder och cykelvägar

Vandring är en av de bästa sätten att upptäcka alla de vackra omgivningarna i Dalarna. En bra tumregel att hålla i åtanke är att de vackraste stigarna befinner sig i närheten sjöarna eller fjällen. Det går lika bra att jogga på dem, om du föredrar det.

Eller är du mer av en cyklist? Dalarna har något för dig också! Dalarna har flera rekommenderade rutter cykelturer i stan och i naturen som du kan göra tillsammans med vänner eller familj. Självklart finns det också många spår för cross country och downhill om du är ute efter en mer utmanande eller snabb upplevelse.

Underbara hästar och ridskolor

Ridskolorna i Dalarna är mycket populära och det är inte svårt att lista ut varför. Det finns många olika ställen där man kan lära sig att rida och det finns många olika sorters hästar att testa och vackra leder för för ridturer. Det finns många islandshästar om man vill prova på den fjärde gångartern. Eller vill du ha något större och kraftigare, som en kallblodstravare? Det finns där. Hästarna är vackra, naturen är uppfriskande och sällskapet är uppmuntrande.

Vackra sjöar att paddla i

Dalarna har några av Sveriges vackraste sjöar! Naturligtvis är det värt att åka dit bara för att se dem, men de är också utmärkta att paddla i. I Siljan ligger Siljansbygden med många små vackra sjöar som är perfekta för paddling. I norra Dalarna ligger Orsa bearpark, en av Sveriges största nationalparker med många fina sjöar.

Dessa förslag är bara ett par få exempel. Det finns även bergsklättring-föreningar, golfbanor, fotbollsplaner och så mycket mer. Enligt statistik så finns det ca 800 idrottsföreningar i Dalarna. Så om du är intresserad av en idrott som utförs i naturen så är det högst sannolikt att det går att göra i Dalarna!

You might like