Diskbråck kan beskrivas som ett ryggbesvär där en av diskarna mellan ryggradens kotor buktar ut. Det här kan bland annat leda till en oförmögenhet att kontrollera blåsan, rörelsesvårigheter samt ryggont.
Sitter du och funderar kring vad diskbråck egentligen beror på? Fortsätt då att läsa. Nedan kommer vi nämligen att gå in närmare på ämnet kring varför så många individer lider av diskbråck och vilka metoder du kan tillämpa för att se till så att din hälsa snart är på topp igen.
Därför får du diskbråck
Det är oftast individer mellan åldrarna 30 och 50 som råkar ut för diskbråck, och varje år är det tusentals operationer som genomförs på grund av detta ryggbesvär. Lyckligtvis nog går det oftast över av sig självt efter några veckor, så det är få personer som är i behov av en operation för att förbättra sin hälsa.
När du får diskbråck är det en viss disk mellan dina ryggradskotor som buktar ut. Diskbråck kan uppstå på grund av att du exempelvis har lyft någonting tungt eller böjt på ryggen i en onaturlig ställning. Det finns dock ett stort antal fall där ryggbesväret har uppstått utan ett klart skäl. Det är därför inte alltid möjligt att förebygga diskbråck, men som sagt är det oftast ett besvär som inte kräver läkarvård.
Hur vet du att du har diskbråck?
För din hälsa kan det vara bra att bli medveten om huruvida dina symtom pekar mot diskbråck eller inte. Först av allt bör det nämnas att diskbråck inte alltid har några symtom. Ryggsmärtan uppstår när en nerv hamnar i kläm på den platsen där disken buktar ut, så om detta inte har skett kan det hända att det fortfarande känns som om din hälsa är på topp.
Om du märker av symtom kan det bland annat vara smärta i antingen ländryggen eller nacken som därefter tar sig vidare ut i antingen armarna eller benen. Du kan känna att det sticker i dina lemmar eller att de domnar bort. Vid diskbråck i ländryggen kan du också få problem med att kontrollera blåsan.
För att bli av med diskbråck gäller det helt enkelt att vänta. Försök att vara hyfsat aktiv om du kan, men överansträng dig inte. Du bör uppsöka läkare om du inte ser några förbättringar efter flera veckors tid.