Hur mår din kropp egentligen?

Känner du dig ofta trött redan innan dagen ens tagit slut? Kanske har du också märkt av att du känner dig mer stel och att kroppen värker oftare. Det finns flera saker kroppen gör för att visa att den har brist på något och kanske har du missat signalerna. Många gånger är det bara några små ovanor man måste bli av med för att komma på rätt spår. 

Hur mycket vatten dricker du?

Upplever du att du ofta får huvudvärk, känner dig trött, irriterad eller saknar aptit kan det vara ett tecken på att du lider av vätskebrist. Du kan även uppleva symptom som hjärtklappning och minskat blodtryck om du lider av vätskebrist. Även om vatten är människans viktigaste näringsämne, är det många som glömmer bort att dricka tillräckligt med vatten. Om du vill bli bättre på att dricka mer vatten kan du till exempel börja med att köpa en återanvändbar vattenflaska. Vissa föredrar dessutom kolsyrat eller smaksatt vatten över vanligt stilla. Köp hem en soda streamer och använd kolsyrepatron refill för att spara pengar och på miljön då du slipper köpa en ny flaska varje gång den gamla tar slut. 

Hur många timmars sömn får du? 

Att stanna uppe sent någon gång i veckan är inga problem, men när det blivit en vana att ligga med mobilen tills sent på natten och sedan gå upp och arbeta tidigt kan man få problem. Kanske har du börjat känna av att det blivit svårare att koncentrera sig på vardagliga uppgifter och problem som tidigare inte var särskilt svåra att följa. Om du lider av sömnbrist kan du också uppleva illamående, yrsel samt nedstämdhet och irritation. Försök att öka antalet timmar du sover och se om dessa symtomen lindras. Du kan göra detta genom att skapa en bra kvälls rutin, kanske kan du ersätta mobilen med en bok?

Hur ofta rör du på dig?

Känner du dig utmattad efter att du använt trapporna för att gå upp en våning? Känner du dig stel och att kroppen värker samt att du har svårt att koncentrera dig? Då kan det vara dags att införa lite mer aktivitet i din vardag. Fysisk aktivitet är mycket viktigt för att hålla kroppen frisk, du kan till exempel minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och cancer om du rör på dig dagligen. Detta betyder inte att du måste börja springa ett maraton eller klättra berg, en promenad i rask takt kan göra susen. Dessutom får du lite frisk luft och en paus från det hektiska livet, vilket också är bra för din mentala hälsa. 
 

You might like