Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/2/2006

Probiotika - tarmens bästa vän

Tarmen innehåller flera olika bakterier som är viktiga för nedbrytningen av maten och som skyddar kroppen mot sjukdomsframkallande bakterier. Idag kan du i vilken livsmedelsaffär som helst köpa fil, soppa eller hälsoshot som, genom att tillföra nyttiga bakterier, lovar att förbättra din naturliga bakterieflora och göra dig friskare. Stämmer det och hur fungerar dessa så kallade probiotika?
 
Probiotika - tarmens bästa vän
Vårt levnadssätt skiljer sig dramatiskt från våra förfäders. Idag äter vi mycket snabbmat, lever under ständig stress och därför är det inte så konstigt att många drabbas av obalans i vår egen bakterieflora som ger de skadliga bakterierna chansen att växa till. Probiotika påstås återställa kroppens naturliga balans och förbättra vår hälsa.
 
Vad är probiotika?
Med probiotika menar man kulturer av levande bakterier som kan gynna tarmens naturliga bakterieflora och har positiva effekter på hälsan. Alla mjölksyrabakterier kan inte automatiskt kallas för probiotika utan det finns tre viktiga krav.
 
Först och främst måste bakterien vara säker ur en medicinsk synvinkel, den måste också ha påvisade hälsoeffekter och sist men inte minst så måste bakterien överleva i produkten och sedan i magsäckens sura miljö.
 
Traditionellt används mjölksyrabakterier vid konservering och förädling av både foder och livsmedel. Dessa bakterier bidrar till bättre lagring, smak, lukt och konsistens hos många matvaror. Dock räknas inte alla de vanliga mjölksyrabakterier som används för att framställa fil eller yoghurt till probiotiska bakterier, eftersom de sällan överlever magsäckens sura miljö och når tarmen utan att förstöras. Däremot berikas en del mjölkprodukter med nyttiga bakterier och om de uppfyller alla kraven får då kallas probiotiska livsmedel.
 
Hur fungerar probiotika?
Nyttiga bakterier i tarmen jobbar bland annat genom att hjälpa till att bryta de kolhydrater vi får i oss via maten till mjölksyra och ättiksyra, vilket sänker pH-värdet. Det hjälper i sin tur att återställa tarmens normala bakterieflora och hämma tillväxten av skadliga bakterier.
 
En sur miljö är ogästvänlig för de flesta fientliga bakterier och svampar. Många av dessa farliga bakterier bildar giftiga ämnen, toxiner, som kan förstöra tarmens väggar. Även andra sura ämnen som produceras av probiotika som till exempel väteperoxid och koldioxid hämmar och förgör sjukdomsalstrande bakterier.
 
Probiotika tar även till andra medel för att hålla våra tarmar rena från angripare. De nyttiga bakterierna sätter sig på slemhinnorna och äter upp näringen som de skadliga bakterierna livnär sig på. Det leder till att de farliga bakterierna konkurreras ut.
 
Förutom att hejda tillväxten av skadliga bakterier finns det, enligt olika studier, andra positiva effekter. Probiotika stimulerar nedbrytningen av laktos hos laktosintoleranta personer. Syror som bildas underlättar också upptaget av kalcium, magnesium och järn. Vid nedbrytningen av kolhydrater framställs också korta fettsyror som aktiverar tarmen och motverkar därmed förstoppning.
 
Många studier talar också för att probiotika stimulerar immunsystemet och kan motverka infektioner som till exempel turistdiarré. När vi kommer i kontakt med främmande länders bakterieflora är det väldigt viktigt att de egna bakterierna mår bra för att vi ska hålla oss friska. Därför kan det vara bra att köra en probiotisk kur några veckor innan resan.
 
Olika bakterier
 
Studier visar att den positiva hälsoeffekten varierar beroende på vilken art och stam som bakterien tillhör. En av de mest studerade mjölksyrabakterier är Lactobacillus acidophilus. Den sägs bland annat kunna lindra diarré och förebygger gasbildning.
 
Lite extra Lactobacillus acidophilus rekommenderas också under en antibiotikabehandling. Antibiotika slår inte enbart ut sjukdomsframkallande bakterier utan även nyttiga bakterier. Därför kan en probiotikakur stärka det egna försvaret samtidigt som de farliga bakterierna tas bort.
 
En annan flitigt studerad bakteriestam är Lactobacillus plantarum som har visat sig kunna mildra symptom av känslig tarm. Under senare år har man också börjat undersöka dess effekt på magsår och hjärt-kärlsjukdomar. I några studier har personer som ökat sitt intag av Lactobacillus plantarum sänkt halterna av det onda kolesterolet och istället höjt nivåerna av det goda kolesterolet.
 
Det är viktigt att komma ihåg att den goda effekten av probiotika inte är särskilt långvarig och avtar ganska snabbt när man slutar äta produkterna.
 
Naturligt syrad mat
Nyttiga bakterier har varit en självklar del av människans kost under lång tid, men i och med kylskåpets spridning har behovet av syrad mat som konserveringsmedel minskat. Goda bakterier finns naturligt i livsmedel som surdeg, surströmming, surkål, yoghurt och fil.
 
I Asien äter man fortfarande mycket mjölksyrade grönsaker, fisk och såser. Trots att alla mjölksyrabakterier inte räknas till probiotika, i och med att de har svårt att överleva magsäckens sura miljö, finns det ändå många fördelar med att äta naturligt syrad mat. Orsaken kan vara att en viss mängd ändå passerar över till tarmen. Det finns också andra delar av kroppen som munnen och halsen där de nyttiga bakterierna har en positiv effekt.
 
Förstärk probiotikaeffekten med prebiotika
En del av forskare har även fokuserat sig på hur man kan förbättra tillvaron för de bakterier som redan finns i tarmen. Den mat som mjölksyrabakterier tycker om tillhör gruppen kolhydrater.
 
Dock fungerar enbart kolhydrater som inte bryts ned i magen utan når tjocktarmen i sin ursprungliga form. Till dessa hör bland annat kostfibrer och oligosackarider, som är särskilda sockerarter som stimulerar tillväxten av de goda bakterierna. Dessa så kallade prebiotika finns i exempelvis baljväxter, lök, vitlök, mjölk, tomater och havre. Det finns även många livsmedel på marknaden som är berikade med prebiotika.
 
Lovande framtid?
Insikten om att bakteriefloran i tarmen har betydelse för vår hälsa har gjort detta forskningsområde stort under senare år. Exakt vilka effekter de nyttiga bakterier har, hur de fungerar samt vilka mängder som behövs är fortfarande inte helt utforskat. Dock vet man att en välmående och balanserad tarm är viktig för att vi ska må bra. Och om probiotika klarar av att göra det i större skala får framtiden utvisa.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/8/2012 4:24:20 PM - Fakta
Blastocystis - Parasiten från Helvetet
Till motsats hur svagt kunniga svenska vården påstår, så är Blastocystis:
 
- Mkt svår påvisa i människan med de undermåliga provanalysmetoder de använder sig utav. Fynden med metoder som används internationellt är långt större.
 
- Mkt smittsam
 
- Orsak till starka besvärliga symtom
 
- Ej möjlig bota med idag kända läkemedel (svenska vården och myndigheter vet inte vad de talar om)
 
- Negligeras av de flesta läkare inom svensk vård
 
- Kan enligt forskning ge upphov till förvärrad cancer i tjock- och ändtarm
(Googla på research, Blastocystis och cancer)
 
Har man en gång blivit smittad med denna parasit så har man den för livet. Och tvingas leva med de allvarliga symtom den ger.
 
Och höll på att glömma: Leder ofta förr eller senare till järnbrist och så småningom blodbrist. Så den kan med andra ord vara direkt dödlig. På flera sätt.
 
1/21/2012 7:51:50 PM - Tore Biodlare
Magen o tarmarna
Manukahonung är speciellt bra mot dålig mage och kan även förebygga magsår.Kan vara ett alternativ till antibiotikaresistens.All honung innehåller de nyttiga mjölksyrebakterierna och olika sorters honung har olika possitiv påverkan på kroppens organ.Ät honung regelbundet och håll dig frisk.När du upptäckt o förstår honungens possitiva inverkan på kroppen vill du bli biodlare o då kan du slösa med den goda honungen.tag kontakt med din lokala biodlarförening och bli biodlare.Jag ville bara dela min erfarenhet mvh Tore
 
12/29/2011 12:42:22 PM - tina nilsson
mjölk allergi
Hej jag har en son som har haft löss och trög avföring se han födes men ingen kan hitta något fel, mer än att han är mjölk allergiker. Finns det något som jag kan prova som kan ge lika bra resultat som andra sägs ha.
 
2/27/2011 7:07:19 PM - probiotika
prebiotika och probiotika
Det är väl inte samma sak!?
 
2/12/2011 2:58:17 AM - Anna
Fil inte bra vid blastocystis!
Fil och andra liknande produkter är inte bra om man har blastocystis..började själv äta cultura och fil och yogurt i somras och blev jättedålig!Har läst på en del ställen efteråt att blasocystis gynnas av de flesta prebotica!
 
11/5/2010 7:43:44 PM - Lena Hanebrant
Äntligen bra fakta om prebiotika
En intressant artikel om prebiotika. Det sägs ju att om inte magen mår bra, så mår själen inte bra. Jag var förkyld o väldigt svullen i halsen. Läkaren rekommenderade yoghurt, fil o honung som skulle hjälpa o lindra mot halsont. Nu förstår jag varför när jag läst den här artikeln. Jag blev snabbt frisk!
 
12/31/2008 6:13:43 PM - gracie
colon irritabel
Jag har haft problem med tarmarna, än utreder läkarna om att utesluta andra sjukdomar, men jag är övertygad att denna sjukdom är bakteriernas förtjänst. jag har läst såå mycket om att äta goda bakterier i llivsmedel men vad eller vilket dödar de onda? det kanske hade varit lättare att bli av med de som gör oss illa och sen tillägga de goda bakterierna eller hur? jag har testat allt men än så länge har inget hjälpt mig.Det sägs till och med att blastocystis eller giarda bakterien orsakar ibs hur ska man bli av med de? har du något tips? tack på förhand och tack för din information. gott nytt år gracie
 
9/30/2008 4:43:17 PM - Nellis
Mer om hur tamen mår.
Äntligen kan man läsa om sådant som är viktigt, mera forskning och fakta om hur man ska sköta sin mage tarm. Jag blir så glad när jag läser detta, har haft problem med magen länge, träffat olika läkare som inte kan något, de tror att det räcker med att man vilar en stund. Jag skulle vilja veta vad man kan göra mot dålig andedräkt, jag tror att det också har med tarmen att göra. Har alltid haft illa luktande andedräkt.
 
9/25/2007 5:22:33 PM - Svaneskolan,lund, ragnar
Hej
jag har en uppsats att skriva färdigt tills imorrn, den handlar om hur bakterier överlever i magsäckens miljö, jobbigt ämne. Jag fick inte så mycket info här, men annars var det en väldigt bra artikel :D
 
9/17/2007 1:33:46 PM - Fågelforsskolan
Tarmsaken
vad menar ni??
 
12/29/2006 9:50:46 AM - Bengt-Arne Åhrberg
Balans i magen (Tarmens bästa vän)
Det var en intresant artikel
 
Kommentera denna artikel