Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2009-01-23

Vill du leva i 100 år? Här är tipsen som gör att du lever frisk längre

Det finns några platser i världen där befolkningen lever längre och friskare än andra. Vad är hemligheten och hur kan vi leva friska tills vi blir 100 år? I en nyutkommen amerikansk bok har författaren intervjuat och levt nära människorna som lever ett långt och friskt liv.
 
Vill du leva i 100 år Här är tipsen som gör att du lever frisk längre
Att bara koncentrera sig på bra mat och motion räcker inte för ett långt liv. Men om du kompletterar med nära familjerelationer och en meningsfull tillvaro så kommer du genast närmare målet.
 
Äventyraren Dan Buettner har under sju års tid rest runt i världen för att hitta hemligheten till hur vi kan åldras friska. Han har kontrollerat födelse- och dödsregister samt åldern för dom invånare han intervjuar och sammanställt fakta kring.
 
I sin bok "The blue zone" delar han med sig av framgångsfaktorerna för ett långt liv med hälsan i behåll.
 
Vad är hemligheten?
Enligt författaren finns det fyra platser i världen där människorna behåller hälsa och vitalitet upp emot 90-100 år. Dom fyra platserna är: Barbagia-regionen i Sardinien, Nicoya halvön i Costa Rica, den japanska ögruppen Okinawa och Loma Linda i Kalifornien.
 
I Barbagia-regionen i Sardinien så finns det 20 gånger fler 100-åringar än i USA. Hemligheten är det röda antioxidantrika vinet, frukt och grönsaker. Här respekterar man den äldre generationen och har nära till skratt. Dom dricker getmjölk före frukost, promenerar närmare en mil om dagen, älskar att arbeta och tillbringar den största delen av dagen ute på sina betesmarker.
 
På Nicoya-halvön i Costa Rica har man den längsta medellivslängden i världen, man tror på Gud, har en stark arbetsmoral och starka familjeband. Kosten består av majs, bönor, grönsaker, frukt och dricksvattnet har en naturligt hög kalciumhalt. Befolkningen har en passion för att leva, dom är nöjda och glada och intresserade av andra.
 
På den japanska ögruppen Okinawa lever man i nuet. Här ältar man inte det förflutna eller oroar sig för morgondagen. Man äter regnbågsmat, dvs 5 olikfärgade grönsaker, dagligen, sojabönor och man slutar äta innan man är mätt. Befolkningen har tid för meditation, bön och andliga rutiner dagligen. Man umgås över generationer och har stark familjetillhörighet. Befolkningen känner att dom är meningsfulla, dom äldre har bra hälsa för sin ålder och många lever till 100 år.
 
Loma Linda i Kalifornien är en gemenskap för sjundedagsadventister. I snitt lever sjundedagsadventisten 11 år längre än genomsnittsamerikanen. Genom sin tro har dom en stark gemenskap, maten är vegetarisk, dom äter nötter dagligen och undviker alkohol. Invånarna äter sin middag tidigt på kvällen och sätter sin tro, sabbaten och familjen i fokus.
 
Det här kan du göra för att leva frisk längre:
 
 • Se till att ha bra relationer med familj, släkt och vänner.
 • Ät varierat, mindre portioner och mer frukt och grönsaker.
 • Drick måttligt med alkohol
 • Aktivera dig dagligen - arbeta i trädgården, promenera eller cykla istället för att åka bil och välj trappor framför hiss och rulltrappor.
 • Se till att du har en meningsfull tillvaro - arbeta ideéllt, skaffa dig en hobby, påbörja en ny karriär eller utvidga din vänkrets.
   
 •  
  Fakta:
  Beställ boken här:
  Bokus >>
  AdLibris bokhandel >>
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel