Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2012-07-31

Superfoods: Nyttig mat som förlänger livet

Mörk choklad, äpplen och kaffe är några av 20 superfoods, som gör att du kan leva frisk längre. Allt enligt en engelsk professor som publicerat mer än 240 vetenskapliga studier om polyfenoler och hälsa. Vi listar den nyttiga maten.
 
Superfoods: Nyttig mat som förlänger livet
Gary Williamson, professor i Functional Foods vid universitetet i Leeds, har utarbetat en förteckning över livsnödvändig mat för ett långt och friskt liv.
 
Han menar att varje människas livslängd är genetiskt fastställd men genom att äta nyttig mat, superfoods, kan vi maximera våra chanser att leva så länge som möjligt. På köpet får du ökad livskvalitet eftersom förekomsten av sjukdomar minskar.
 
Den nyttiga maten:
  • äpplen
  • björnbär
  • svart te
  • blåbär
  • broccoli
  • spannmålsprodukter kli
  • körsbär
  • körsbärstomater
  • kaffe
  • tranbär
  • mörk choklad
  • grönt te
  • apelsiner
  • persikor
  • plommon
  • hallon
  • röda druvor
  • rödlök
  • spenat
  • jordgubbar
     
    Livsmedel som är rika på polyfenoler - naturligt förekommande kemikalier som tanniner, lignaner och flavonoider - som finns i växter är allmänt accepterade som superfoods. En nyligen genomförd internationell undersökning, av forskare i USA, Storbritannien och Australien, har undersökt de hälsomässiga fördelarna av polyfenoler. De kom fram till att polyfenoler ger skydd mot åderförkalkning.
     
    Professor Williamson, som har publicerat mer än 240 granskade vetenskapliga publikationer inklusive mer än 100 dokument på polyfenoler och hälsa, säger:
     
    - Dessa livsmedel har valts ut eftersom de innehåller mest polyfenoler, som minskar risken för hjärtsjukdomar och bidrar till att bromsa åldrandet. Epidemiologiska studier stöder den skyddande effekten av polyfenol-rika livsmedel. Brist på dessa komponenter i kosten, på grund av lågt intag av frukt och grönsaker, ökar risken för kroniska sjukdomar.
     
    Han rekommenderar oss att konsumera så många olika livsmedel från listan som möjligt, eftersom kombinationen av de olika kemikalierna kommer att maximera våra vinster.
     
    Källa: University of Leeds
  •  
    Fakta:
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel