Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-12-26

Dieten som förebygger diabetes typ 2

Maten vi äter utgör den största risken för diabetes. Genom att välja rätt mat kan du förebygga diabetes typ 2 och andra insulinrelaterade sjukdomar.
 
Dieten som förebygger diabetes typ 2
Typ 2-diabetes och andra insulinrelaterade hälsoproblem, som metabola syndromet, är den största hälsoepidemin i Världen idag.
 
När kroppen får för mycket tomma kalorier och snabba, raffinerade kolhydrater så blir kroppens celler långsamt resistenta och kan på sikt inte hjälpa till att pumpa ut insulin för att sänka blodsockernivån i kroppen.
 
Dr Mark Hyman beskriver i sin bok "The blood sugar solution" hur vi på sex veckor kan använda mat som medicin för att reglera ämnesomsättning, blodsocker- och insulinnivåer. Han menar att även många som fått diabetes typ 2 kan slippa medicinering genom att äta enligt hans kostregler.
 
Mat som förbättrar blodsockerreglering, till exempel vegetabiliska obearbetade livsmedel rika på näringsämnen, kan hjälpa kroppen att naturligt reglera hormoner, matsmältning, ämnesomsättning och undvika stresspåslag.
 
Här följer en beskrivning över Dr Hymans kostregler.
 
Ät det här:
 
  • Fem portioner grönsaker per dag. Dessa bör utgöra basen i din diet. Ät till exempel broccoli, sparris, spenat, grönkål, vitkål, bok choy, blomkål och romansallat.
     
  • Ät vitlök och lök, gärna varje dag. De innehåller antioxidanter och har en antiinflammatorisk verkan.
     
  • Animalier som omega-3-rik fisk, till exempel vild lax och sardiner, kvicksilverfri fisk, räkor och ägg från frigående höns samt kyckling och kalkon som är uppfödda på gräs.
     
  • Alger och tång som kombu, nori, hijiki och wakame innehåller gott om mineraler och protein samt naturligt jod.
     
  • Grönt te innehåller antiinflammatoriska, avgiftande och antioxidantrika fytonäringsämnen.
     
  • Hela sojaprodukter inklusive tempeh, tofu och miso.
     
  • Nötter. De bästa nötterna är mandel, valnötter, makadamianötter, hasselnötter och pekannötter. Ät 10-12 nötter en eller två gånger om dagen.
     
  • Frön som pumpa, solros och sesamfrön innehåller mycket fibrer, protein, vitaminer och mineraler.
     
  • Glutenfritt fullkorn. Istället för vitt ris och vit pasta väljer du brunt, svart och rött ris, quinoa, amarant eller bovete.
     
  • Bönor eller baljväxter. De är rika på protein och fibrer, mineraler och vitaminer som hjälper blodsockerbalansen.
     
  • Bär. Ät blåbär, körsbär, björnbär och hallon. De innehååler gott om fytonäringsämnen.
     
  • Frukt som äpple, päron och stenfrukter. Begränsa till 1-2 frukter per dag.
     
    Ät bara ibland
     
  • Magert, ekologiskt lamm- eller nötkött. Ät max 100-150 gram rött kött högst 1-2 gånger/vecka.
     
  • Stärkelserika grönsaker som till exempel ärtor, potatis, majs och rödbetor. Stärkelserika grönsaker höjer blodsockret snabbare och bör därför ätas mer sällan och i mindre mängder.
     
  • Frukt som innehåller mycket socker, till exempel meloner, vindruvor och ananas. Begränsa till 1 dl max en gång i veckan.
     
  • Mörk choklad. Ät max 2 rutor per dag under de första sex veckorna. Helst bör du undvika det helt. Därefter kan mörk choklad ingå med 50-100 gram per vecka.
     
    Undvik det här:
     
  • Tillsatt socker, inklusive ekologisk sockerrörsaft, honung, agave, lönnsirap och stevia.
     
  • Torkad frukt eftersom de har en hög GI belastning.
     
  • Alla mjölprodukter, även glutenfritt. De driver på insulinet för mycket.
     
  • Alla bearbetade/raffinerade livsmedel, inklusive alla transfetter och majssirap.
     
  • Alla gluten- och mejeriprodukter. Dessa är de livsmedel som ökar inflammationen mest. Efter sex veckor kan du prova att återinföra dem och se hur de påverkar ditt blodsocker och hur du mår.
     
  •  
    Fakta:
    Portionsstorleken
    Portionsstorleken spelar stor roll. För att veta vad som är en normal portion så bör du enligt Mark Hyman dela upp tallriken så här
     
    • Halva tallriken ska fyllas med grönsaker.
     
    • En fjärdedel av tallriken ska bestå av protein (fisk, kyckling, ägg, räkor, kött, nötter eller bönor).
     
    • Den sista fjärdedelen ska bestå av antingen fullkorn som till exemel råris eller quinoa eller stärkelserika grönsaker som till exempel sötpotatis eller pumpa.
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel