Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-03-19

D-vitamin är viktigt

I mars är solen och ljuset tillbaka och kroppen kan bilda D-vitamin igen från solens strålar. Forskning visar att det är viktigt att få i sig D-vitamin året om för att må bra och för att förebygga sjukdomar.
 
D-vitamin är viktigt
Dennis Larsson, professor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, har forskat inom området D-vitamin sedan 1994 och understryker vikten av att få i sig D-vitamin året om för att må bra och för att förebygga sjukdomar.
 
– Under vinterhalvåret kan inte vi som bor på nordligare breddgrader bilda vitamin D på ett naturligt sätt. Solen står nämligen så pass lågt under vinterhalvåret att UVB-ljuset inte når fram till oss under perioden oktober till mars, säger Dennis Larsson.
 
Det finns dock mycket man kan göra för att se till att man får i sig D-vitamin hela året. D-vitamin finns bland annat i fet fisk som lax, makrill och sill och i mejeriprodukter som berikats – till exempel mellanmjölk och lättmjölk. Kosttillskott kan också vara ett bra alternativ mellan oktober och mars.
 
– D-vitamin styr kroppens viktiga kalciumbalans och det är angeläget att få i sig mer D-vitamin under de mörkare månaderna för att förebygga sjukdomar som depression och benskörhet. Små barn och äldre som kan behöva lite hjälp på traven med detta. För små barn finns det D-droppar som man kan ta till och för äldre kan det vara bra att anpassa kosten under oktober till mars för att lägga till mat som är rik på just D-vitamin, säger Dennis Larsson.
 
Det finns flera olika forskningsprojekt kopplade till D-vitamin och det är inte bara sambandet mellan D-vitamin och kalcium som är intressant. Det finns också en tydlig koppling mellan D-vitaminbrist och prostatacancer: Män med mörkare pigmentfärg som bor på det norra halvklotet löper en högre risk att drabbas av prostatacancer på grund av att nedsatt D-vitaminbildning, då perioden av sämre D-vitaminbildning blir längre för den gruppen män.
 
– Den viktigaste aspekten av den forskning jag arbetar med handlar om att hitta nya behandlingsformer för cancer, då det visat sig att just D-vitamin i olika former är effektiva i behandlingen av prostatacancer, bröstcancer och koloncancer. D-vitamin är ett väldigt intressant forskningsområde och det behövs mycket mer forskning för att förstå mer om hur D-vitamin egentligen fungerar och hur vi kan utnyttja effekterna bättre i nya mediciner, säger Dennis Larsson
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel