Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-06-13

Läsk ökar risken för cancer

En ny svensk studie visar att 2 glas läsk om dagen ökar risken för cancer.
 
Läsk ökar risken för cancer
Forskarna vid Karolinska institutet följde 7100 medelålders män och kvinnor under 13 år.
 
Deltagarna fick löpande föra kostdagbok som användes för att dra slutsatser kring konsumtion av läsk och söta drycker med koppling till cancer.
 
Forskarna konstaterar att de som drack två glas läsk eller mer per dag hade en högre risk att utveckla cancer i gallblåsa och gallvägarna jämfört med dom som inte dricker söta drycker. Ett glas läsk eller annan söt dryck motsvarar 200 ml i studien.
 
Forskarna är dock inte säkra på exakt vad det är som ökar risken. De tror att risken ökar vid fetma och typ 2-diabetes.
 
I en annan studie, från 2006 vid Karolinska institutet, kom man fram till att söta livsmedel som läsk, saft, socker, godis och fikabröd påverkar risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln. I den studien ingick 80000 friska kvinnor och män som följdes under åtta år.
 
Resultatet visade att de som konsumerade mest socker ökade sin risk mest. Allra störst risk hade de som drack mycket läsk eller saft. De som drack läsk eller saft 2 gånger per dag eller oftare hade 90 procent ökad risk för cancer i bukspottkörteln jämfört med dom som aldrig drack söta drycker.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2016-07-12 20:19:17 - sana bibi
sanabibi@gmail.com
Mitt liv blev förkrossad när min make skickade mig packning, efter 8 år som vi har varit tillsammans. Jag var förlorad och hjälplös efter att ha försökt så många sätt att göra min man ta mig tillbaka. En dag på jobbet, jag var frånvarande sinnade utan att veta att min chef ringde mig, så han satt och frågade mig vad det var allt om jag sa till honom och han log och sa att det inte var ett problem. Jag har aldrig förstått vad han menade med det var inte ett problem att få min make tillbaka, sade han att han använde ett pass för att få hans fru tillbaka när hon lämnade honom för en annan man och nu är de tillsammans till datum och vid första jag blev chockad hörsel sådant från min chef. Han gav mig en e-postadress för den stora spell caster som hjälpte honom att få hans fru tillbaka, trodde jag aldrig skulle fungera, men jag hade inget annat val än att komma i kontakt med stavnings caster som jag gjorde, och han begärde för min information och som min make så att han kasta förtrollningen och jag skickade honom detaljerna, men efter två dagar, ringde min mamma mig att min make kom gällande att han vill ha mig tillbaka, jag aldrig trott det eftersom det var precis som en dröm och jag var tvungen att rusa ner till min mors rum och till min största förvåning var min man på knä framför mig pläderar för förlåtelse att han vill att jag och grabben hem, då jag gav Dr OGUNDU ett samtal om plötslig förändring av min man och han gjorde det klart för mig att min man kommer att älska mig till slutet av världen, att han aldrig kommer att lämna min syn. Nu mig och min man är ihop igen och har börjat göra trevliga saker han inte har gjort förut, gör han mig glad och göra vad han förmodar att göra som en man utan tjat. Vänligen om du behöver hjälp av något slag, vänligen kontakta Dr OGUNDU för att få hjälp och du kan nå honom via e-post: drogunduspellcaster@gmail.com
 
Kommentera denna artikel