Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-02-15

Medelhavsmat ger skydd mot diabetes typ 2

Spansk forskning visar att dom som äter medelhavsmat minskar risken att få typ 2-diabetes med 83 procent.
 
Tidigare forskning har kopplat medelhavsmat till ett längre liv, färre hjärtinfarkter, mindre risk för cancer, mindre risk för Alzheimers och lindring av reumatism.
 
Nu kan du ven minska risken för diabetes typ 2 rejält.
 
Forskarna följde 13.000 friska akademiker från universitetet i Navarra i Spanien under åtta år. De ville undersöka hur kosten påverkar friska personers risk att utveckla diabetes.
 
Det visade sig att de som åt enligt Medelhavsdieten löpte 83 procents lägre risk att utveckla diabetes typ 2. Personer med diabetes i släkten eller andra riskfaktorer för att utveckla diabetes typ 2 minskade sin risk lika mycket som de som var utan riskfaktorer för diabetes.
 
Man tror att nyttigheten med kosten ligger i det höga fiberintaget, de vegetabiliska omättade fetterna, det låga intaget av transfetter och alkohol samt att maten är rik på antioxidanter.
 
Den nyttiga medelhavsmaten består av:
 
MYCKET:
  • färska grönsaker
  • färsk frukt
  • olivolja
  • bönor/linser
  • fisk
  • surdegsbakat bröd
     
    MINDRE:
  • kött
  • mejeriprodukter
  • alkohol
     
  •  
    Fakta:
     
    Här är recept influerad av nyttig medelhavsmat:
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel