Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-08-22

Socker påverkar mäns psyke

För mycket söt mat och dryck kan ge män depressiva symtom visar en ny studie.
 
Socker påverkar mäns psyke
Studien visar att det tar upp till fem år efter sockerintaget till att symtomen visar sig.
 
8 000 brittiska män och kvinnor mellan 30-83 år deltog i studien. De följdes under mer än 20 år och fick löpande besvara frågor kring sina matvanor och hur ofta de regelbundet åt kakor, kex, läsk, kaffe eller te med tillsatt socker.
 
Man kom fram till att risken för depressionsproblem ökar med 23 problem hos dom som åt mest godis. Hos kvinnor såg man inte samma effekt.
 
Mellan 9-15 procent hade tecken på depressiva symtom eller andra vanliga psykiska störningar. Endast två procent hade diagnostiserats med klinisk depression.
 
Forskarna tror att socker påverkar hjärnan eftersom risken för inflammatoriska tillstånd i kroppen ökar och lurar hjärnan genom att öka belöningshormonet dopamin som förändrar hormonnivåerna genom mer insulinproduktion.
 
Flera studier har visat att det finns en koppling mellan mycket socker och ökad risk för psykiska problem, men forskarna menar att det inte behöver vara just sockret som det beror på. Det kan lika gärna vara avsaknad av viktiga näringsämnen som till exempel fet fisk och omega 3. Det kan även vara övervikt till följd av stort sockerintag som påverkar psyket negativt.
 
 
Studien: Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study. Scientific Reports 7: 6287, online 27. juli 2017. DOI: 10.1038/s41598-017-05649-7.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-11-28 12:22:50 - max hannah
hur jag fick tillbaka min ex man
Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testamenten om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd pade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskast för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com
 
Kommentera denna artikel