Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-01-15

Maten som mättar

Ny forskning visar vilken mat som ger bäst mättnad.
 
Maten som mättar

Fotograf: sund.nu

I en studie vid University of Warvick säger forskarna att man för första gången identifierat hjärnceller som styr aptiten.
 
Man har upptäckt att vissa hjärnceller kan kontrollera näringsinnehållet i det vi äter och skicka mättnadssignaler till hjärnan. Det handlar särskilt om två aminosyror, arginin och lysin.
 
När de aminosyrorna finns i maten vi äter så känner vi oss fortare mätta. Det innebär att vi behöver äta mindre mängd av livsmedel som innehåller arginin och lysin för att bli mätta än av mat som inte innehåller dessa aminosyror.
 
Du hittar arginin och lysin i följande mat:
- kyckling
- oxfilé
- makrill
- plommon
- aprikos
- linser
- sötpotatis
- nötter
- avokado
- aubergine
- parmesanost
- lax
- kalkon
- tonfisk
- kikärter
- kakao
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel