Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-10-20

Fullkorn förbränner mer kalorier

Genom att byta till fullkorn kan du förbränna 100 kalorier mer per dag visar ny forskning.
 
Fullkorn förbränner mer kalorier
Forskare vid Tufts University har undersökt bland annat mättnadskänsla och viktförlust vid intag av fullkornsprodukter jämfört med raffinerade spannmålsprodukter.
 
De kom fram till att de som åt en kost med hela korn förbrände cirka 100 kalorier mer per dag än de som åt raffinerat spannmål utan så mycket fiber.
 
Under totalt åtta veckor följdes 81 män och kvinnor i åldrarna 40 och 65. Man undersökte deltagarnas vikt, ämnesomsättning, blodsocker, avföring, hunger och mättnadskänsla under dessa veckor. De två första veckorna fick deltagarna äta samma typ av mat men utifrån individuellt kaloribehov. Efter två veckor fick deltagarna slumpmässigt äta en diet som inkluderade antingen fullkorn eller raffinerat spannmål.
 
Deltagarna ombads att äta all mat som tillhandahölls och ingenting annat samtidigt som de skulle fortsätta med sin vanliga motion precis som tidigare. De som ingick i fullkornsgruppen åt till exempel råris, fullkornsflingor och fullkornsbröd.
 
Forskarna kunde efter studiens slut konstatera att de som åt fullkorn hade en ökad ämnesomsättning i vila och snabbare tarmpassage jämfört med dom som åt raffinerat spannmål.
 
Fakta:
Mat med fullkorn
Råris
Fullkornspasta
Fullkornsbröd, gärna med hela korn, råg osv
Gröt
Havregryn
Fiberrik osötad müsli
Grahamsmjöl
Kli
Vetegroddar
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-12-01 21:47:35 - Chris
christloanfunds@gmail.com
ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
Fyll och returnera
Namn: ===
Belopp som behövs: ===
Varaktighet: ==
land ==
Syfte: ===
Mobiltelefonnummer: ===
Identifikationskort: ===
Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com
 
Kommentera denna artikel