Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-02-16

Granatäppeljuice och dadlar skyddar kärlen

Ett halvt glas granatäpplejuice om dagen i kombination med några dadlar är ett vinnande koncept mot hjärtsjukdomar.
 
Granatäppeljuice och dadlar skyddar kärlen
Forskare har visat att en kombination av granatäpplejuice och dadlar ger ett maximalt skydd mot åderförkalkning. Åderförkalkning kan i sin tur orsaka hjärtinfarkt eller stroke.
 
Utvecklingen av åderförkalkning beror delvis på oxidation av kolesterol som leder till ansamling av fett i kärlväggarna. Kroppens naturliga antioxidanter kan bromsa denna process och därmed minska risken för hjärtinfarkt.
 
Under de senaste 25 åren har den aktuella forskargruppen arbetat med att isolera och utforska dessa antioxidanter för att hålla kärlplacket i schack. Inför den aktuella studien kände de till de individuella fördelar som granatäpple och dadlar har på hjärta och kärl.
 
Granatäpplejuice, som innehåller rikligt med polyfenoler, har i tidigare studier visat sig kunna minska den oxidativa stressen markant. Dadlar innehåller mycket fenoler som har visat sig kunna hämma oxidation av det onda kolesterolet, LDL, och stimulerar till naturlig städning av kärlen.
 
Forskarna ville nu undersöka om en kombination av dessa livsmedel kunde ge ännu mer fördelar för hjärt- och kärlhälsan.
 
Studien utfördes på celler från möss med åderförkalkning och man kom fram till att en trippelkombination av granatäpplejuice, dadlar och även kärnan i dadeln gav ett maximalt skydd mot utvecklingen av åderförkalkning. Studien visade att kombinationen minskade den oxidativa stress i kärlväggarna med 33 procent och kolesterolhalten i kärlen med 28 procent.
 
Forskarnas slutsats är att människor med hög risk för hjärt-kärlsjukdomar liksom friska personer kan dra nytta av att inta en kombination av ett halvt glas granatäpplejuice tillsammans med 3 dadlar varje dag.
 
 
Källa: Technion-Israel Institute of Technology
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel