Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-05-26

Så odlar du miljövänligt

Naturskyddsföreningen har sammanställt en rad tips för hur du kan odla mer miljövänligt, med eller utan egen trädgård. Här får du deras bästa tips.
 
Så odlar du miljövänligt
1. Skippa bekämpningsmedel
Det finns flera miljöschyssta metoder för att bli av med angriparna. Några exempel: Spola varmt vatten eller såpvatten på bladlössen, pudra algomin eller träaska över kålplantor för att bli av med jordloppor, sätt upp fiberväv mot flygande insekter, och använd motståndskraftiga potatissorter för att undvika potatisnematoder och potatisbladmögel.
 
2. Köp friska och livskraftiga plantor samt ekologiska frön
E-märkta plantor är framtagna för svenskt klimat. Använd växelbruk, dvs. plantera olika plantor på olika ställen år från år för att undvika växtsjukdomar.
 
3. Ge jorden naturlig näring
Starta en kompost och sprid myllan i ditt land så slipper du använda konstgödning som orsakar växthusgaser och påverkar klimatet negativt.
Egen näring kan du göra genom att slå varmt vatten över en hink med nässlor och låta dem stå ett dygn och sedan sprida utspätt nässelvattnet över jorden.
 
4. Räfsa, bränn och gräv mindre
Låt gräs, löv och gamla stjälkar ligga kvar i rabatten – de blir till näring. Kompostera istället för att elda. Täck jorden med halm, flis eller en presenning istället för att gräva - det frigör mindre växthusgaser och är bättre för jorden.
 
5. Klipp gräset miljösmart
En handdriven gräsklippare är bäst för miljön. Skippa besöket på gymmet och klipp gräset för hand istället! En nätansluten el-gräsklippare är bättre för miljön än en bensinklippare.
För motorgräsklipparen finns det akylatbensin som är bättre för miljön. Om alla svenska villaägare gör om halva tomten till vild blomsteräng skulle koldioxidutsläppen från motorgräsklippare minska med 17000 ton per år – samtidigt som vår biologiska mångfald skulle öka.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-06-06 15:03:43 - elizabeth taylor
love
Hej allesammans, mitt namn är Elizabeth, jag gick igenom en artikel och grunda ute om en man som heter Dr Bomoh. Jag har lidit av upplösningen problem med olika killar. Jag var tvungen att kontakta spell caster. Steve var på väg att lämna mig för en annan kvinna. men jag tror jag kunde ha honom tillbaka och göra honom bo och bott positiva. hör och häpna hjälpte Dr Bomoh mig. Steve och jag är gifta snart. Dr Bomoh är sådan en trevlig man, han hjälpte mig sluta mitt hjärtstillestånd problem också. Tack till honom och Tack Gud för gåvan ges till honom. Om du har några som helst problem, kontakta honom på den här email: godbomohspirit@gmail.com
 
kontakta honom för följande och se det stora arbetet av Dr Bomoh:
(1) om du vill att ditt ex tillbaka.
{2} Om du vill vara mycket framgångsrik
(3) om du söker efter ett jobb vill
(4) du främjas på kontoret.
(5) Du vill kvinnor/män att springa efter dig.
(6) Om du vill ett barn.
(7) Du vill vara rik.
(8) du vill få äktenskapet trollformler
(9) ta bort sjuk från din kropp trollformler
(10) Business spell
(11) lotteri vinnande nummer
(12) ta tillbaka förlorade kärlek och många fler...
 
Kommentera denna artikel