Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-05-18

Sparris är både nyttig och kalorisnål

Sparris innehåller mängder med nyttiga vitaminer. Du får bland annat i dig folsyra, K-vitamin, C- och E-vitamin. Bland hälsofördelarna kan nämnas bättre hjärt- och kärlhälsa, mindre baksmälla, detoxeffekt och en hälsosam tarmflora.
 
Sparris är både nyttig och kalorisnål
Det finns olika sorters sparris, vit, grön och lila. Lila sparris är fortfarande väldigt ovanlig i Sverige.
 
Den vita är lite mer besk och behöver både skalas och kokas innan den kan ätas. Den gröna odlas ovan jord och kan ätas rå, även om de flesta föredrar den kokt, stekt, grillad, wokad eller ugnsbakad.
 
Asparagin och andra nyttigheter
Sparris innehåller gott om folsyra som är viktigt för gravida. Folsyra är även läkande för blodkärlen och har i forskning visat sig kunna minska risken för cancer i bukspottkörteln med 75 procent.
 
Utöver folsyra innehåller sparris gott om K-vitamin, E-vitamin, C- och A-vitamin. Sparris innehåller även mineralerna zink, kalium och gott om fibrer.
 
Asparagin är en aminosyra som återfinns i sparris. Asparagin stimulerar njurarna vilket gör att sparris är urindrivande och har en renande detoxeffekt på kroppen.
 
Det har också visat sig att sparris kan mildra baksmälla. Det upptäckte några forskare i Sydkorea när de gav extrakt från sparris till personer med baksmälla.
 
Fibrer och glutation
Sparris, precis som avokado och valnötter, innehåller aminosyran glutation. Enligt forskare så anses glutation vara den antioxidant som skyddar våra celler och DNA från att förstöras och åldras. Man tror även att glutation kan skydda mot hjärtsjukdomar, för tidigt åldrande, autoimmuna sjukdomar och skador från läkemedel.
 
Sparris innehåller också gott om fibrer av sorten inulin. Inulin tillför kroppen sunda bakterier som hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora. Genom att det finns gott om sunda bakterier i mage och tarm så ökar vårt immunförsvar och vi håller oss lättare friska.
 
Sparris har även en bakteriedödande effekt och kan vara milt laxerande.
 
Puriner
Personer som lider av njursten eller gikt bör undvika sparris eftersom den innehåller puriner. Puriner finns även i proteinrik mat och när puriner bryts ner i kroppen bildas urinsyra. Om koncentrationen av urinsyra blir för hög bildas det kristaller i lederna eller urinvägarna, vilket kan ge ledvärk eller njurstenar.
 
Förvaring och tillagning
Se till att välja fasta och spänstiga sparris-stjälkar i affären, om topparna slokar är det inget att handla. Sparris kan förvaras i kylen cirka 1-3 dagar efter inköpet. Svep in ändarna med ett fuktigt papper för bästa hållbarhet. Placera gärna sparrisen i ett glas med vatten cirka en timme innan tillagning.
 
För att behålla bästa möjliga näring bör du woka eller ångkoka sparrisen om du inte väljer att äta den gröna rå.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2018-05-24 18:52:59 - Camila Rodela
love
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-BACK
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel