Skribent: Carina Andersson
Publicerad: 2017-09-18
Förbättra din matsmältning
Om matsmältningen fungerar dåligt så kan det påverka hela kroppen negativt. Här får du tips på hur du kan förbättra din matsmältning.
En väl fungerande matsmältning är viktigt för vår hälsa.
Om till exempel protein inte bryts ned fullständigt så kommer det ut i blodbanan och kan orsaka allergiska reaktioner, hudproblem, huvudvärk, infektioner eller till och med psykiatriska störningar.
När det gäller fettnedbrytningen så kan en störd funktion att bryta ner fetter leda till brist på livsnödvändiga fettsyror. Det kan i sin tur leda till problem med hjärta, hud, njurar och immunförsvaret.
Typiska symtom på en störd matsmältning är gaser, förstoppning, diarré, svullen buk och magsmärtor. Andra tecken kan vara hudproblem, dålig andedräkt, trötthet eller huvudvärk.
Så förbättrar du matsmältningen: Ät på regelbundna tider Tugga maten väl Ät varierad, näringsrik och naturlig mat Varva ner före maten. Undvik att äta när du är stressad. Laga mat av färska råvaror Välj ekologiska livsmedel Använd färska örter och kryddor Inför nya livsmedel försiktigt så kroppen hinner vänja sig successivt. Motionera regelbundet Frukter som ananas, mango och papaya innehåller enzymer som bidrar till förbättrad matsmältning.
Källa: Tarmen - din hälsa med sjukdomslära, Din hälsa
Kommentarer på denna artikel
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel