Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/11/2017

Därför ska du le oftare

Forskning stödjer att det gör dig gott att le. Här beskriver vi varför det är bra och för vad.
 
Därför ska du le oftare

Fotograf: sund.nu

En amerikansk studie vid Indiana State University visar att skratt ger ett starkare immunförsvar.
 
Forskarna konstaterar att skratt stärker immunförsvaret med upp till 40 procent. I studien fick deltagarna titta på en komedi eller en ganska trist film om turism. När filmen var slut tog forskarna prover på deltagarnas immunceller, och sammanförde dem med cancerceller för att se hur effektivt de attackerade sjukdomscellerna. De som hade skrattat hade ett signifikant bättre immunsystem än de som hade sett filmen om turism.
 
En annan studie vid University of Texas visar att äldre personer som var optimistiska visade färre ålderstecken än de äldre som var pessimistiska.
 
Här är fler anledningar till varför du bör le och skratta mer:
 
Pigg, vaken och nöjd
Ett leende ökar produktionen av fyra viktiga ämnen i hjärnan, nämligen endorfiner som ger en smärtlindrande effekt, serotonin som ökar välbefinnandet, dopamin som gör dig glad och adrenalin som piggar upp.
 
Lindrar stress och ångest
Stresshormonet kortisol minskar när man ler och skrattar. Det gör att risken att bli sjuk minskar.
 
Ökad koncentration
Skratt påverkar höger hjärnhalva och gör att kreativiteten ökar och därmed blir det lättare att lära sig nytt och koncentrera sig.
 
Bra för luftvägarna
En studie med 26 deltagare visade att de som fick se en rolig film hade reducerat sina allergiska symtom väsentligt genom att skratta till filmen. Deltagarna var allergiska mot bland annat damm.
 
Stärker hjärtat
Genom att skratta så stärks hjärtat. Ett gapskratt på 20 sekunder ger en puls som motsvarar 10-15 minuter på en motionscykel. Dessutom ökar blodgenomströmningen rejält vid skratt.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel