Skribent: Emelie Kalén
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/26/2014

Hallux valgus - en plåga för många kvinnor

Skyhöga klackar har dominerat skomodet under de senaste åren. Damskorna är fräcka, chica och cool men långt ifrån fotvänliga. Knölar på fötterna, så kallade hallux valgus, är idag det vanligaste fotproblemet bland kvinnor. Och för de drabbade blir det en plågsam upplevelse att anamma rådande skotrender.
 
Hallux valgus - en plåga för många kvinnor
Snedställd stortå eller knölar på fötterna, så kallad hallux valgus, drabbar omkring en halv miljon svenskar. Nio av tio drabbade är kvinnor.
 
Problemet uppstår då leden mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklas inåt vilket orsakar en knöl på utsidan av tån och foten blir samtidigt bredare. Knölen ömmar och oftast värker det även i stortåleden.
 
Teorierna om vad det beror på är många. Ärftlighet samt nedsjunket främre fotvalv är avgörande faktorer. Studier visar även att fotåkomman är vanlig bland dansare, då deras fötter utsätts för daglig påfrestning och slitage.
 
Samtidigt hävdar forskare att hallux valgus inte orsakas av att bära trånga skor, då det visat sig att folkgrupper som sällan bär skor också lider av detta. Däremot är experter rörande överens om att obekväma skor förvärrar problemet.
 
Kvinnor drabbas oftare
Att kvinnor är överrepresenterade bland de drabbade beror på olika faktorer. De senaste åren har skomodet varit allt annat än fotvänligt. Klackarna är gigantiskt höga och vi använder skor som är väldigt smala. Oftast är skor för kvinnor sämre anpassade för fotens form än vad mäns skor är.
 
Åsa Göransson är medicinsk fotvårdsspecialist och i sitt arbete möter hon ofta kvinnor som lider av hallux valgus.
 
– Bär du smala eller högklackade skor varje dag uppstår ofta detta problem, även om den genetiska faktorn är avgörande, säger hon.
 
Avlastande åtgärder
Det är viktigt att behandla hallux valgus i ett tidigt skede för att minimera risken att problemen förvärras ytterligare. Många hjälpmedel avlastar och korrigerar hallux valgus, som tåspridare, sulinlägg, bandage med silikonskydd samt nattskenor som rätar ut stortårna.
 
– Nattskena är bra att använda på ett tidigt stadium men de kan ömma och göra ganska ont. Därför bör man börja med att använda dem två till tre timmar åt gången och inte en hel natt, säger Åsa Göransson.
 
Dessutom är det viktigt med regelbunden motion då du stärker rörligheten, balansen och blodcirkulationen i fötterna. En variant är tågymnastik, som exempelvis att knipa ihop och sträcka ut tårna växelvis.
 
– Pyssla om dina fötter med fotvård och tåträning, det är viktigt och gör skillnad, säger Harriet Östberg, medicinsk fotvårdsspecialist.
 
Operation sista utvägen
För de allra flesta som drabbas av hallux valgus räcker det att använda skor med ordentligt utrymme och sulinlägg för att återställa främre fotvalv.
 
Lider du däremot dagligen av ömmande fotknölar, som även gör ont då du använder fotvänliga skor bör du rådgöra med läkare om en eventuell operation.
 
Operationsmetoderna skiljer sig åt och det är ortopedläkaren som beslutar om vilket sätt som passar just dig.
 
– Det finns dock ingen garanti för att problemen inte kommer tillbaka i framtiden. Men lider du av ständig värk ska du givetvis uppsöka läkarvård, säger Harriet Östberg.
 
Sulinlägg och andra hjälpmedel rekommenderas även efter operation för varaktigt resultat.
 
 
 
Fakta:
Hjälpmedel mot hallux valgus
 
 • Tåspridare
  Finns i silikon och skumgummimaterial. Korrigering av snedvriden stortåled. Placeras mellan stortå och pektå, används under dagtid.
   
 • Nattskenor
  En produkt som bör användas i ett mycket tidigt skede, om du har ärftliga anlag för hallux valgus. De rätar upp snedvridna stortår och förhindrar att problemen förvärras. Börja med att använda nattskenor stillasittande två timmar varje kväll under cirka två veckor. Därefter kan du sova med dem på. Du kan inte trampa när du bär skenorna.
   
 • Pelottsula
  Hjälper mot nedsjunket förfotsvalv. Placeras i skon och finns i olika modeller och storlekar.
   
 • Bandage med silikonskydd
  Avlastande, elastiskt bandage med silikon som skyddar mot smärta och tryck.
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel