Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/29/2018

Ingrediens i olivolja kan hämma tumörutveckling

En förening som finns i olivolja kan bidra till att förhindra att cancer utvecklas i hjärnan.
 
Ingrediens i olivolja kan hämma tumörutveckling
Den främsta ingrediensen i olivolja är oljesyra. Ingrediensen har nu visat att den kan bidra till att förstöra för cancerframkallande gener att utvecklas i celler.
 
Fettsyrorna arbetar på så sätt att de stimulerar produktionen av en cellmolekyl, miR-7, som har till uppgift att förhindra att cancerframkallande proteiner bildas. Cellmolekylen är aktiv i hjärnan och känd för att undertrycka bildandet av tumörer.
 
Forskarna kom fram till att oljesyra förhindrar ett cellprotein, MSI2, från att stoppa produktionen av miR-7. På detta sätt stöder olivoljekomponenten produktionen av miR-7, vilket hjälper till att förhindra att tumörer bildas.
 
Forskarna gjorde sina upptäckter i test på mänskliga cellextrakt och i levande celler i laboratoriet.
 
- Även om vi ännu inte kan säga att olivolja i kosten hjälper till att förhindra hjärncancer, tyder våra resultat på att oljesyra kan stödja produktionen av tumörundertryckande molekyler i celler som odlas i laboratoriet. Ytterligare studier kan hjälpa till att bestämma vilken roll olivolja kan ha i hjärnans hälsa, säger Dr Gracjan Michlewski vid University of Edinburgh School of Biological Sciences.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel