Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/26/2017

10 dagar sockerdetox ger bättre hälsa

En amerikansk studie visar att barn som fick äta mindre socker under 10 dagar fick väsentligt bättre hälsa.
 
10 dagar sockerdetox ger bättre hälsa
Studien som undersökte sockerintag och barns hälsa kom fram till att ett minskat sockerintag gav fördelar när det gällde kolesterol, blodtryck och risk för metaboliska sjukdomar. Riskerna minskade väsentligt för dessa sjukdomar.
 
Forskarna rekryterade 43 barn och ungdomar från en fetmaklinik med inriktning på metabolisk dysfunktion snarare än viktminskning.
 
Ungdomarna som deltog var mellan 9 och 18 år och av Latino- och afroamerikansk ursprung, då deras risk för vissa metabola syndrom är högre.
 
Gemensamt för deltagarna var att de var överviktiga och hade minst en kronisk metabol störning, som till exempel högt blodtryck, höga triglyceridnivåer eller en markör för fettlever.
 
Innan man började minska på sockret så tog man blodprover och mätte fasteblodsocker, blodtryck och glukostolerans. Måltiderna innehöll samma antal kalorier som innan och fördelningen av fett, protein och kolhydrater var densamma. Skillnaden var att istället för tillsatt socker åt de kolhydrater i form av bagels, spannmål och pasta.
 
Det totala sockerinnehållet minskades från 28 till 10 procent och för sockerarten fruktos från 12 till 4 procent av det totala kaloriintaget.
 
Maten de åt var typisk barn- och ungdomsmat som kalkonkorv, chips och pizza. Däremot åt de inte spannmål med hög sockerhalt, bakverk och sötad yoghurt.
 
Forskarna berättar att när sockret försvann från kosten så fick barnen bättre mättnadskänsla. De kände det som att de åt mycket mer fast de egentligen åt samma antal kalorier som innan.
 
Studien visade att efter endast nio dagar på sockerfattig kost hade nästan alla delar av personernas metaboliska hälsa förbättrats. Man fann följande förbättringar
 
- Diastoliskt blodtryck minskade med 5 mm.
- Triglycerider minskade med 33 poäng.
- LDL-kolesterol, "onda" kolesterolet, minskade med 10 poäng.
- Leverfunktionen förbättrades.
- Fasteblodsockret sjönk med fem punkter.
- Insulinnivåerna sänktes med en tredjedel.
 
Forskarna säger att studien visar att socker är metaboliskt skadligt och att föräldrar bör vara medvetna om de hälsorisker det orsakar.
 
Källa: UC San Francisco och Touro University California
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel