Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/31/2006

Efter pokerfesten kommer baksmällan

I skolorna skolkar ungdomar för att spela poker. Antalet spelmissbrukare som kan relateras till nätpoker ökar. Nyligen fick Svenska Spel tillstånd att lansera nätpoker och antalet aktiva spelare växer ständigt. På Kolmårdens Behandlingshem har man en mörk syn på framtiden och tror att vi bara sett början av poker trendens negativa konsekvenser. Spelmissbruk är ett problem som bör tas på större allvar menar man.
 
Efter pokerfesten kommer baksmällan

Fotograf:

Att bli av med sitt spelmissbruk är betydligt svårare än att skaffa sig ett spelberoende. Det är en svår process som kräver stora ansträngningar från den drabbade.
 
Ing-Marie Sandberg blev efter 16 månader, först genom 16 veckors primär vård på Kolmården Behandlingshem och sedan 1 års eftervård, av med sitt missbruk. Numera är hon aktiv i kamratföreningen för spelberoende i Västerås.
 
Hennes spelmissbruk började som en konsekvens av utbrändhet. Under 90-talet arbetade hon 12-16 timmar per dygn och fann spel på Jack Vegas maskiner som ett sätt att koppla av. Hon började spela allt mer och slutade umgås med familj och vänner.
– Jag kunde stå och hänga på låset utanför pizzerian och vänta på att de öppnade. Sedan stod jag där och spelade från förmiddagen till ett på natten, berättar Ing- Marie.
 
Den största drivkraften för spelande var inte pengarna hon kunde vinna utan spänningen och avkopplingen hon kände att hon fick. Hon beskriver det som ett närmast sjukligt beteende där hon trodde sig besitta magiska krafter och där hon vissa dagar hade ”turdagar” och bara var tvungen att spela. Det spelade till slut ingen roll om hon vann eller förlorade.
 
När hon en dag insåg att hon förskingrat pengar tillhörande den förening hon var aktiv inom bestämde hon sig för att ta livet av sig. Hon gjorde ett allvarligt självmordförsök men hittades av sin egen son. Efter det tog hon kontakt med Polis, anmälde sig själv och sökte hjälp för sitt missbruk.
 
– Det är en väldigt tuff behandling. För är det första väldigt svårt erkänna för sig själv att man är spelmissbrukare. Rent intellektuellt kan man förstå det men att koppla ihop problemet på det känslomässiga planet är svårt. Man har haft ett beteende som var långt ifrån en själv. Sedan känner man en oerhörd skam inför sin omgivning. De flesta visste ingenting, säger Ing-Marie som är tacksam över att hon inte hade tillgång till Internet och möjligheterna att spela nätpoker under den fyra års period som hon spelade mest.
 
Idag har hon lärt sig att stänga av impulserna för att spela. Däremot blir hon arg på den aggressiva marknadsföringen som spelbolagen driver. Hon är kritisk mot utvecklingen av nätpoker och ser stora risker med att allt fler börjar spela. Hon tror också att just nätpoker har lockat till sig en grupp som tidigare inte spelat så mycket. Men hon poängterar att det inte bara är unga män som spelar.
 
I hennes arbete som kamratstödjare har hon träffat flera yngre högskolestuderande tjejer som spelar nätpoker och förlorat kontrollen. Hon förstår att fascinationen och tillgängligheten lockar till spel tillsammans med möjligheten att spela för mindre summor.
– Man börjar på en låg nivå och vinner kanske några gånger och tror man är skicklig. Sen ökar man och kliver upp på högre bord, säger hon och menar att det hela går väldigt snabbt. Pengarna får inget värde utan upplevs som fiktiva på dataskärmen.
 
Kolmårdens Behandlingshem ligger några mil utanför Norrköping. Det startades 1989 som ett behandlingshem för alkoholister, men eftersom symptomen för spelmissbruk är likartade med symptomen för alkoholmissbruk började man även ta emot dessa klienter. Sedan 8 år tillbaka är Kolmårdens Behandlingshem enbart inriktade på att hjälpa människor med spelmissbruk.
 
Idag har man 12 sådana behandlingsplatser. En spelmissbrukares behandlingstid är längre än vad som brukar gälla för alkoholmissbrukare. Den långa behandlingstiden grundar sig på att det tar lång tid innan man kommer in i själva behandlingen. En spelmissbrukare har svårt att förstå kopplingen mellan spel och konsekvenserna som följer spelandet. De har oftast en stor självförnekelse att ta itu med.
 
Dessutom har spelmissbrukare ekonomiska och sociala problem. Man har skulder till banker, kronofogden, familj och vänner. I värsta fall har man även lånat pengar av ”fel” personer för att finansiera sitt spel vilket kan innebära att man är utsatt för en fara.
 
På Kolmårdens Behandlingshem ser man naturligtvis negativt på poker spelandet och den enorma utveckling som skett de senaste åren. Roger Törn som är föreståndare, bekräftar uppgifterna att allt fler som har fastnat i ett spelberoende på grund av nätpoker ringer om att få hjälp. Han får även en mängd samtal från oroliga föräldrar och lärare som inte vet hur de ska förhålla sig till det faktum att allt fler ungdomar spelar poker.
 
Trots att deras klienter för tillfället är något äldre har Roger har en mörk syn inför framtiden när det gäller ungdomars spelvanor. Han är inte emot att man spelar men är besviken på att man blundar för de konsekvenser som spelandet för med sig.
– Vänta om två år så kommer de, de är inte här ännu. Man måste sätta gränser och se allvarligt på problemen, säger Roger och ger applåder åt den rektorn som nyligen förbjöd kortspel i skolan.
 
Däremot är han besviken på att Socialtjänsten inte tar ett större ansvar. Förklaringen kan vara att lagstiftning för spel inte ligger under Socialdepartementet utan under Finansdepartementet vilket gör att problemen inte uppmärksammas på samma sätt som alkoholproblematik och dylikt.
 
Nyligen fick Svenska Spel tillåtelse att lansera nätpoker. Det man hoppas på är att spelare ska lockas av ett säkrare och tryggare forum att spela i, samt att Svenska Spel tar större ansvar än andra pokersajter när det gäller riskerna att fastna i ett missbruk.
 
Roger Törn är kritisk över riksdagsledamöternas dubbelmoral som godkände Svenska Spels lansering av nätpoker.
– Det kommer att bli sämre, nu får man ett svenskt och dessutom statligt bolag på marknaden. Personer som tidigare inte vågat spela över Internet törs lämna ut sina kontonummer och börja spela, säger Roger.
 
Han är en av flera kritiker som menar att istället för att locka till sig etablerade spelare, kommer man att få en ny målgrupp. Detta tror även de privata spelbolagen som gläds åt att Svenska Spel går in som konkurrent på marknaden och hoppas att det kommer att öka intresset för poker.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/29/2012 8:13:09 AM - nYQnudbtJiOt
miXUCctqMEUYvtnUp
You've raelly captured all the essentials in this subject area, haven't you?
 
1/29/2012 5:26:00 AM - ntaMUAbyNJow
bZxlgtXFZWnKNhGVoT
The expertise shines through. Thanks for taking the time to asnewr.
 
1/27/2012 11:46:11 AM - PKeapDBezCZJkV
GTtdMSpLsVKZdL
I'm quite pelased with the information in this one. TY!
 
1/27/2012 11:10:07 AM - UBpkbcHVhLxqcfk
qAPGMiTNTm
I really wish there were more atrciles like this on the web.
 
1/26/2012 12:41:51 PM - byPFmWbBra
REBOwpIvlNAlvqGuIj
I will be ptuntig this dazzling insight to good use in no time.
 
5/25/2011 11:51:24 PM - YmCeIvrzVASsGSAdjq
TwgivRLWkxsgAiBBGu
Stands back from the keyboard in amazement! Tnhaks!
 
8/27/2006 12:33:10 AM - spelaren
bra artikel
viktig artikel, kan vittna om att mycket hjälp inte finns att få. Ett tips till alla som är oroliga för att deras nära skall spela på internet är att köpa programmet gamlock på www.gamlock.com.
 
Kommentera denna artikel