Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/17/2010

GI-experten Ola Lauritzon: Jag ville hjälpa andra att bli av med övervikten

För fyra år sedan introducerade Ola Lauritzson GI-metoden för svenskarna genom kokboken ” Våra bästa GI-recept: 100 recept utan socker och snabba kolhydrater” tillsammans med Ulrika Davidsson. Nyligen utkom han med en egen kokbok som han hoppas ska inspirera alla från GI-fantaster till killar som vanligtvis inte brukar stå i köket.
 
GI-experten Ola Lauritzon: Jag ville hjälpa andra att bli av med övervikten
Ola Lauritzson har hunnit skriva fyra kokböcker tillsammans med Ulrika Davidsson, och då är det hon som har tagit den största platsen i köket .
 
- Jag kände att det var dags för mig att göra en kokbok där jag lagade all mat själv. Recepten ska främst vara inspiration till vardagen men även till fest, berättar han.
 
Han beskriver den nya kokbokens recept som snabba, enkla och lättillgängliga för alla, även för den som knappt kan orientera sig till sin egen spis. En maträtt slänger du snabbt ihop under 20 minuter.
 
Och alla GI-fantaster kan vara lugna för Olas samarbete med Ulrika Davidsson är allt annat än slut. Nästa år kommer de ut med en ny GI-kokbok, lagom till när nyårslöftena har lovats och julgranen har kastats ut.
 
Boken heter ”Sex kilo på sex veckor” och är upplagd som ett 6-veckorsprogram med nya recept för både lunch och middag för alla 42 dagar.
 
– Man ska känna att man verkligen blir coachad till att gå ner de där extra kilona. Man kan kalla boken en orienterad vikthandbok, säger Ola.
 
Innan GI kom in i den svenska vokabulären var det andra dieter som gällde, som de fettfria lightprodukterna med alldeles för mycket socker. Sen kom dieten som tillät oss att fylla kylen med de värsta synderna av alla, grädde, smör och bacon. Och den tillät oss att njuta.
 
Så det är väl inte så konstigt att vi tog emot den med öppna famnar och fyra år senare fortfarande håller hårt i den. När Ulrika Davidssons och Ola Lauritzsons bok ”Våra bästa GI-recept: 100 recept utan socker och snabba kolhydrater” kom ut 2006 såldes den första året i 100 000 exemplar. Och den säljer fortfarande.
 
– Efterfrågan på GI är fortfarande väldigt stor, min nya bok har sålt i 25 000 ex sen den kom ut i mitten av september. Det är bevis om något på att efterfrågan fortfarande finns där. Jag tror att behovet av just lättlagad mat är stort och den här boken passar alla från studenter med liten plånbok till den som inte är så intresserad av matlagning men ändå vill äta god och hälsosam mat. Jag hoppas även att den ska inspirera killar som inte är så vana att stå i köket.
 
Håller GI-trenden fortfarande i sig?
– Intresset och medvetandegraden har aldrig varit så stor som idag. De flesta man frågar i dag på stan vet vad GI är, känner till att man ska ta lite socker och snabba kolhydrater. Jag vill påstå att folk är väldigt insatta och medvetna på olika sätt, säger Ola.
 
En av de vanligaste kommentarerna författarduon får på kokböckerna är att läsare har avverkat kokboken som en skönlitterär bok – från pärm till pärm. Och efter fyra år och fyra kokböcker tillsammans har Ola och Ulrika en trogen skara hemmakockar som hungrar efter mer inspiration och nya utmaningar i köket.
 
Men hälsobanan var allt annat än en självklar väg för Ola.
– Hade någon sagt till mig för några år sedan att jag skulle arbeta med hälsofrågor så hade ja aldrig trott på dem. De är ganska kul att tänka på, säger han.
 
Från ekonomi till GI-expert
Han läste på Handelshögskolan för att bli civilekonom och drev ett eget företag i finanssvängen. När han en dag beslutade sig för att bli av med sina överviktskilon med GI-metoden så visade det sig att det passade honom perfekt.
 
Samtidigt som han fascinerades mycket av den nya kosten, började läsa på mer och kände en stolthet över att ha klarat sin målvikt kände han sig också lurad av alla lightprodukter som såldes och alla dåliga bantningstips han matades med.
 
Det var den känslan som fick honom att kontakta Ulrika Davidsson och skriva den första kokboken.
 
- Jag kände en skyldighet att berätta om min upplevelse och på så sätt även hjälpa andra i samma situation, berättar han.
 
Med ett nyvunnet intresse och ett stort genomslag med den första boken bestämde han sig för att arbeta med hälsofrågorna på heltid. I dag är han GI-dietens ansikte utåt i Sverige och en väldigt populär föreläsare. Men han konstaterar att intresset för ekonomi fortfarande finns kvar, och han ser till att förena det med sitt matintresse.
 
- Även om det handlar om kost och hälsa så driver jag företag, med allt från distribution till anställda. Det är svårt att sätta ord på vad jag lärde mig på Handelshögskolan men det finns definitivt med.
 
Nära kontakt med sina GI-fans
Han beskriver sin viktnedgång som en stor förändring för honom.
 
– Det sätter igång så många processer. Jag kunde känna mig nöjd över min kropp, jag började träna mycket mer och självkänslan stärktes. När man äter rätt så lär man sig att förstå hur kroppen fungerar och man kan balansera energinivån vilket både innebär att man blir av med sockersuget och upp- och nedgångarna i blodsockret. Det i sin tur leder till en bättre koncentrationsnivå samtidigt som man minskar risken markant för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Han berättar att en av fördelarna med hans jobb är alla mejl som ramlar in. Det är människor som vill berätta sina historier, hur deras viktnedgång har påverkat deras liv och samtidigt ge tillbaka en stor tacksamhet till författaren.
 
– Jag är noggrann med att svara på alla mejl, det är en av de absolut stora fördelarna med det här jobbet, den direktkontakten med läsarna som man har, berättar han.
 
Långsiktig livsstil
Och Ola äter som han lär.
– Jag följer GI-metodens idé att äta balanserat med huvudsak protein och långsamma kolhydrater och naturliga och nyttiga fetter.
 
Han betonar att den största förändringen har varit inställningen och planeringen. Tidigare tänkte han att han skulle äta pasta med något tillbehör, ibland kyckling, i värsta fall bara ketchup. Idag tänker han tvärtom, kyckling med något tillbehör som exempelvis pasta.
 
– Det viktigaste är att hitta den långsiktiga livsstilen som man kan följa utan att man känner att det är en uppoffring. Det är när man har det medvetandet som man kan stoppa i sig en och annan tårtbit då och då också.
 
Några av varorna man alltid hittar i Olas kylskåp är ägg, kallrökt lax, ostat av olika slag,makrill i tomatsås, mycket grönsaker, turkisk yoghurt och pesto. Han gillar heta smaksättningar och använder gärna vitlök, pepparrot, chili och ingefära. En återkommande rätt är blomkålsmos, han kokar då blomkålen och mixar sedan med smör, salt och peppar och serverar till något kött.
 
I skafferiet fylls hyllorna av fullkornspasta, råris, bönor, linser, matvete, dinkel, quinoa, mörka bröd som rågkuse eller osötat med hela korn och vin. I frysen hittar man alltid kyckling, men även de nylanserade GI-matlådorna som är ett av Olas nya projekt.
 
Projektet heter GI-boxen och ska fungera som alla de matkassarna man kan beställa hem till sig, skillnaden är att den här maten är färdiglagad och komponerad enligt GI. Du följer ett 4-veckors program och får både lunch, middag och coaching.
 
- Det är helt nylanserat och känns jättespännande, säger Ola med entusiasm i rösten.
 
Fakta:
Olas bästa tips i mataffären
 
1. Gå inte och handla när du är hungrig, se till att äta något innan eller att du har ätit nyttigt under dagen. Det gör det lättare att motstå de gigantiska godisstånden.
 
2. Skriv en inköpslista och följ den punktligt.
 
3. Handla på internet eller beställ leverans med maten hem till dörren.
 
4. Läs på vad som är nyttigt och vad din kropp behöver och kolla sedan var du hittar just de varorna i din mataffär.
 
5. Titta på innehållsförteckningen och lär dig läsa den. Det är lätt att lära sig men det krävs lite tid och intresse.
 
Olas nya goda recept:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/29/2012 6:57:47 AM - LRTnuXDxAUzdpeRajo
eZhIJAHRPkntkBcgr
Shoot, who would have thoguht that it was that easy?
 
1/26/2012 5:10:17 PM - NrBSseBMws
wSIYAbAcrHWghvdywU
Woah nelly, how about them apepls!
 
2/28/2011 3:53:35 PM - Lena
kykling är verkligen inte hälsomat
Alla industriuppfödd kykling behandlas med antibiotika, som man döpt om till vaccin - det är inte mindre antibiotika för det. Alla industriuppfödda kyklingar har ett rejält ohälsosamt utarmat liv. Fodret innehåller fiskmjöl och soja- inte någon miljöhit. Felet att folk inte rör tillräckligt mycket på sig och blir feta, botas lämligen med att de börjar röra på sig. Men då tjänar ingen pengar på någon jäkla diet.
 
Kommentera denna artikel