Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/16/2011

Cathrine Schuck: ”Övervikt finns runt höfterna men kommer från huvudet”

Man räknar med att det kommer ut en kokbok om dagen och kokboksförfattarinnan Cathrine Schück är en av dem som ligger på topplistorna.
 
Cathrine Schuck: ”Övervikt finns runt höfterna men kommer från huvudet”
För sund berättar Cathrine om hennes senaste kokböcker, om hur hon kom i kontakt med guldmedaljören Björn Ferry, om att hon tycker att kolhydrater som pasta, bröd och potatis är helt ointressant och om vad hon drömmer om.
 
- Varje bok är som en egen bebis. Man går och väntar, har förlossningsvärkar och sen är man jättestolt, säger Cathrine Schück.
 
Hennes senaste böcker är hälsoboken "Helhetsmetoden" och kokböckerna ”LCHF för tjejer – supermaten på medelhavsvis” och ” Ferry food: LCHF”. Den senaste är baserad på OS-guldmedaljören Björn Ferrys kost när han några månader innan OS 2010 lade om sin kost från en kolhydratrik idrottskost till en LCHF-kost med huvudsak protein och fett.
 
OS-medalj och LCHF
Cathrine Schück kom i kontakt med Björn Ferry genom en bekant.
 
- Min vän frågade mig om jag ville träffa honom. Jättegärna svarade jag och någon vecka senare träffades vi på Arlanda när han mellanlandade. Vi satt i en terminal och tog en kopp kaffe och jag visade honom några av mina kokböcker och frågade om han ville göra en kokbok med mig. Och det ville han så vi skickade upp en fotograf som har följt med honom under ett helt år. Sedan har vi haft kontakten, jag har skrivit recepten och vi träffades en gång och lagade mat ihop, berättar Cathrine.
 
Boken trycktes i ungefär 14 000 exemplar och nu är boken även såld till Finland och Norge. Magnus Svensson, inköpsansvarig på Bokus.se berättar att Cathrine Schück tillhör en av deras bästsäljande författare inom mat och hälsa.
 
- Ferry food ligger just nu trea på topplistan för Mat & dryck. Den har tidigare även legat på vår totala tio-i-topplista, jag tror till och med att den var nummer ett någon dag. En ”hit” med andra ord, säger han.
 
LCHF för tjejer
Den andra kokboken Cathrine är aktuell med just nu är ”LCHF för tjejer – supermaten på medelhavsvis”. Hon skrev den tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som också kom på idén till boken.
 
- Lars-Erik hade hört från många kvinnor att den traditionella LCHF-kosten inte passade dem eftersom den är alldeles för fet. Då kom jag på att vi skulle kunna göra en bok med medelhavskost som är lite lättare, säger Cathrine Schück.
 
Och givetvis gjorde hon den på Mallorca, ön där Cathrine brukar tillbringa halva året på en av hennes vänners stora gård. Där hyr hon in sig i ett litet hus och har möjlighet att ta emot upp till tio personer i egenskap av kostrådgivare och för psykoterapeut inom KBT (Kognitiv beteendeterapi).
 
- Där kan vi vandra i bergen, laga mat och ha matkurser. Många vill komma i form ett par dagar eller bara laga mat och prata igenom den problematiken man har, säger Cathrine.
 
Platsen är inte bara ett arbetsställe för Cathrine Schück utan också hennes dröm.
 
- Min önskan är att få min verksamhet på Mallorca att gå runt så att jag kan försörja mig på heltid som psykoterapeut och kunna jobba där istället för i Stockholm där jag nu har mitt kontor.
 
Från restaurangkök till kokböcker och KBT
Cathrine växte upp i ett restaurangkök eftersom hennes föräldrar drev restaurangen Gourmet i Stockholm. En finrestaurang som har haft en plats i White guide med en michelinstjärna.
 
Efter restaurangskolan i Stockholm på två år åkte hon till USA till Cornell University, som enligt Cathrine är bäst i världen inom hotell- och restaurangbranschen, och vidareutbildade sig. Därefter gick hon en utbildning i London för att utbilda sig till till kock med inriktning på vegetarisk mat.
 
Efter det har hon arbetat tio år som matskribent på Expressen, utbildat sig till KBT-psykoterapeut, kostrådgivare och sammanlagt gett ut 20 böcker. Den röda tråden har hela tiden varit kost och hälsa och idag har hon sin egna mottagning på Östermalm i Stockholm.
 
När hon inte skriver kokböcker är det KBT som Cathrine Schück arbetar med och brinner för.
 
- Alla har vi tankar och funderingar på det som inte fungerar så jättebra. Man äter fel men vet att man borde äta på ett annat sätt. Övervikt finns runt höfterna men kommer från huvudet så man måste kommunicera med huvudet. För mig handlar det om att korsbefrukta kostrådgivningen och KBTn, då får man det bästa ur två världar.
 
Socker fungerar som heroin
Cathrine Schück kan dela in sina klienter i två grupper, unga tjejer på 15-16 år som antingen behöver hjälp med sin under- eller övervikt och vuxna som behöver hjälp med sin övervikt. Ibland är hon bara psykoterapeut, ibland bara kostrådgivare och ibland både och.
 
- Det är väldigt roligt att ha den bredden, en välsignelse att få ha det så, säger hon.
 
Som kostrådgivare tycker hon att vårt största hälsoproblem idag är socker.
 
- Allting är sötat idag och folk häller i sig tonvis med läst. Jag brukar säga att våra hjärnor är kidnappade av socker och artificiella sötningsmedel.
 
Vad behöver vi göra?
 
- Vi behöver bli mer medvetna genom att reflektera över vad vi äter, läsa på etiketter och fundera på vad sockret gör i vår hjärna. Socker är som heroin och det måste man bli medveten om innan man kan sätta igång och göra en medveten förändring.
 
Ren oprocessad mat
Cathrine konstaterar att vi är inne i ett paradigmskifte just nu där vi tittar på hur bra maten vi stoppar i oss egentligen är. Själv äter hon som hon lär, sedan sju år tillbaka enligt LCHF.
 
- För mig är de det mest naturliga sättet att äta, fisk, kött, ägg, grönsaker. Ris, pasta och potatis är ganska ointressant tycker jag, de tillför ingenting och kolhydraterna får du i dig genom grönsaker. Och jag är väldigt road av dinkel, quinoa, bulgur och bönor, säger hon.
 
Hon tillägger att vi är gjorda för att äta ren mat som inte är processad. Själv köper hon kött från gräsbetande djur och ekologiska grönsaker.
 
- Jag vill få i mig så lite skit som möjligt och slippa alla stabilisatorer, emugleringsmedel och färgämnen och istället äta så ren och enkel mat som möjligt. För mig är det ingen metod utan en livsstil som är ett enklare sätt att leva, som jag märker att jag mår bäst av.
 
Och att hon märker av kostens resultat är det ingen tvekan om.
 
- Jag är aldrig sjuk, jag vet inte när jag var sjuk eller förkyld senast faktiskt. Jag sover bättre och är naturligt trött när jag lägger mig på kvällen och pigg när jag vaknar. Jag slipper ledbesvär och håller en bra vikt. Dessutom har jag bra kvalitet på hår och naglar. För mig är de enklare helt enkelt.
Och sötsaker har hon slutat med helt, vilket även inkluderar frukt eftersom de innehåller mycket fruktsocker. När Cathrine vill lyxa till det är det långt ifrån en godispåse hon köper.
 
- Lyx för mig är att köpa en god sjötunga, vispa ihop en hollandaisesås och äta med fina handskalade räkor. Och är jag fortfarande hungrig eller sugen efter middagen så tar en ostbit istället för något sött eftersom jag mår som bäst av det.
 
Fakta:
Snabbfakta om Cathrine:
 
Namn: Cathrine Schück
Ålder: 53
Bor: Stockholm
Yrke: Författare, licensierad kostrådgivare, KBT-coach och psykoterapeut.
Hemsida: www.schuck.se
Intressen: Hathayoga och många promenader, både i Stockholm och Mallorca. På Mallorca blir det ävven många vandringar i bergen.
 
 
Cathrines tips för dig som vill förändra dina matvanor
1. Kartlägg dina matvanor
Ställ några frågor till dig själv:
- Hur många gånger om dagen äter jag egentligen?
- Småäter jag?
- Behöver jag verkligen äta allt som jag äter?
 
2. Äter du av hunger eller sug?
- Det är två väldigt stora skillnader. Hunger är normalt och naturligt medan ett sug beror på något annat. Det kan vara neurologiskt och innebära väldigt låga serotonin-nivåer i hjärnan. På grund av detta strävar då hjärnan efter att hitta balans och vill att du ska äta mycket socker för att pigga upp sig igen. Suget kan också vara en psykisk reflex för att det har hänt någonting dåligt i ditt liv. Hur mår man när något dåligt har hänt? Då är man ledsen och en ganska normal signal är att man äter på sorgen, förklarar Cathrine.
 
- Som en rökare tänder en cigarett när den är stressad så stoppar människor mat i munnen vid stress. Man ska alltså fundera på om det är ett känslosug eller ett hjärnsug.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel